zámek Bystřice pod Hostýnem

Městské muzeum Bystřice pod Hostýnem
Zámek byl postaven ve 2. pol. 16. stol. a do předzámčí byla zabudována starší tvrz. Později zámek často měnil majitele, několikrát vyhořel a byl častokrát přestavován. Po r. 1945 byl využíván jako vojenský sklad léků. Dnes je majetkem města, v části zámku je expozice Městského muzea.
Hlavní obrázek místa
nádvoří vnitřního zámku
© Jan P. Štěpánek 05/2011

Expozice na zámku:

Prohlídka zámku - Prohlídka je zaměřena na stavební vývoj zámku, jeho historii a stavební slohy (sklepy). Prohlídka vede přízemím s expozicí keramiky, sochami O. Drahotušského, V. Vokolka a pracovnou F. Táborského (detaily o jednotlivých expozicích viz níže), dále 1. poschodím, kde prochází reprezentační sál, výstavní sály, Loudonskou galerií a dále do 2. poschodí, kde jsou obytné místnosti / dosud nezrekonstruované (bez mobiliáře). Prohlídka trvá cca 60 minut; max. 50 návštěvníků ve skupině.
Muzeum:
Keramika 18. a 19. století - Velkou část sbírek tvoří výrobky z manufaktur v Bystřici pod Hostýnem, Rajnochovicích, Hranicích, Vranově, Olomučanech i z dalších míst Čech, Moravy a Slovenska. Expozice byla otevřena v roce 2004.
Sochy Oldřicha Drahotušského - Průřez volnou tvorbou sochaře a restaurátora, rodáka ...
E.H. podle http://www.mubph.cz, 12.8. 2013

    historie

    V první polovině 15. století páni z Tvorkova založili na tomto místě bystřickou tvrz jako náhradu za hrad Obřany. Tvrz se stala předzámčím pozdějšího renesančního zámku, který se po řadu let postupně dostavoval. Roku 1594 jej poškodil požár a obnovu prováděl roku 1616 Václav Bítovský se svojí manželkou Bohunkou z Víckova, jak dosvědčují jejich erby nad vstupní branou. Rozsáhlou výstavbu v roce 1763 na

    Cedule na zámku, 26.7. 2003

    Vložit do oblíbených
    Zlínský kraj,  Kroměříž  (KM), Bystřice pod Hostýnem

    Místa v okolí

    Kontaktní informace
    Městské muzeum Bystřice pod Hostýnem
    Pod Platany 1
    768 61 Bystřice pod Hostýnem
    Tel: nedelnikova@mubph.cz
    http://www.mubph.cz
    573 501 966
    Základní informace místa
    ID místa: 1578
    Typ místa: zámek
    Stav místa: zachovalý
    Přístupnost: v návštěvních hodinách
    Uveřejněno: 26.7.2003
    Pokud se Vám vložené informace nelíbí nebo jste nalezli chybu, je možné ji opravit.
    Upravit, vložit informace

    A další podobné

    Články

    Leden býval měsícem odpočinku, mrazu, obav o živobytí, ale také měsícem naděje a lidových mouder

    Ostatní

    Vítám v novém roce všechny příznivce historie. Leden je nejen začátkem nového kalendářního roku, ale také, jak již sám jeho název napovídá, měsícem ledu, a tedy i mrazu a sněhových pokrývek, jež halí přírodu i lidská obydlí. Alespoň takto by to mělo být. Mnohaleté sledování počasí nám však ukazuje, že lednové teploty mají meziročně spíše vzrůstající tendenci

    Mikulovská středověká rozhledna a zatopený vápencový lom – dvě úžasné scenérie, které stojí za vidění

    Cestování

    Moje podzimní toulky jihem Moravy se pomalu blíží do finále. Po návštěvě Valtic a lednického Minaretu se dnes vydáme na dvě trošku méně známé lokality. Jednomu se říká Kozí hrádek a druhému Janičův vrch. Obě místa od sebe dělí zhruba dva kilometry pěší chůze.

    Škoda na autě? Její náhradu vyřeší pojištění

    Reklamní sdělení

    Měli jste bouračku a máte poškozené auto? Opravy nebudou laciné, škody na autě se mohou vyšplhat až do stovek tisíc korun. Pokud máte správné pojištění, pojišťovna vám vyplatí pojistné plnění.

    Trápily naše předky kilogramy navíc nebo jde o novodobý fenomén?

    Zajímavosti

    Vánoce utekly jako voda, dárky jsou rozdány, zásoby jídla pomalu mizí a jediné, co nám přibylo, bude nejspíš nějaký ten kilogram hmotnosti navíc. Celý rok se snažíme držet linii a pak stačí pár dní a naše snažení je pryč.

    Putování starými českými vánocemi aneb co jste o nejkrásnějších svátcích roku možná vůbec netušili….

    Hrady a zámky

    Adventní a vánoční čas býval již od nepaměti spojen s řadou rituálů, pověr a tradic starých jako lidstvo samo. Po mnohá staletí se udržovaly především na venkově. Původní pohanské rituály se časem promísily s křesťanskými vlivy a do dnešních dnů nám tu zanechaly řadu krásných vánočních zvyků.

    Jak to vypadalo v městské kuchyni v dobách středověku a proč mívali černé kuchyně, když my máme bílé?

    Hrady a zámky

    Napadlo vás někdy, jak asi vypadala kuchyně za dob středověku? Byla to samostatná místnost jako dnes? V čem se vařilo, v čem se peklo? Jak uchovávali zásoby, existovaly spíže? A co tehdejší kuchyňské vybavení?

    reklama