Kostel sv. Jiljí vystavěn r. 1744 stavitelem Tomášem Sturmem st. V letech 1789 a 1833 poničen požáry. Po druhém požáru při jeho obnově vystavěna nová věž a tehdy získal svou dnešní podobu.
Kostel sv. Jiljí v Bystřici pod Hostýnem
Pohled na kostel z náměstí
© Pavel Vítek 06/2008
Kostel sv. Jiljí leží v centru města, přes říčku Bystřičku proti zámku, na severovýchodní straně Masarykova náměstí. Hlavním turistickým magnetem v okolí je Svatý Hostýn, jedno z nejvýznamnějších poutních míst na Moravě, s řadou církevních i světských pozoruhodností. Najdeme zde např. baziliku Nanebevzetí Panny Marie, Sarkandrovu kapli, Starou křížovou cestu, Jurkovičovu křížovou cestu, rozhlednu s kaplí Svatého Kříže a mnoho dalších. Soukromými vozidly není příjezd na vrchol Hostýnu dovolen. Z parkoviště na okraji Bystřice pod Hostýnem je ale výjezd umožněn městskou autobusovou dopravou.
popis

Kostel sv. Jiljí je podélná jednolodní stavba. K odsazenému pravoúhle zakončenému presbyteriu na severní straně přiléhá čtyřboká sakristie s oratoří. Hlavní vchod do kostela je veden podvěžím. Hlavní oltář pochází druhé pol. 18.století. Na něm je bývalý Hostýnský obraz Panny Marie, zvaný Rottalovský pocházející ze 17. století. Kalichovitá mramorová křtitelnice pochází z původního vybavení kostela. Kostel je chráněná památka.

Pavel Vítek - zdroj: Bohumil Samek, Umělecké památky Moravy a Slezska 1, ACADEMIA 1994, 23.8. 2008

historie

První kostel zde stál jistě již ve 14. století, kdy je první písemná zmínka o městečku Bystřice. Při velkém požáru v roce 1594 byl poničen i kostel a fara. Oba objekty však byly záhy opraveny. V roce 1744 pod patronací majitele zdejšího panství Františka Antonína Rottala byl vystavěn nový chrám. Stavitelem byl Tomáš Sturm starší z Holešova. Při opětovném požáru v roce 1789 byl kostel poškozen ale rychle opraven. V roce 1791 na kostelní věž instalovány první hodiny. Při dalším velkém požáru v roce 1833 byl opět zasažen jak kostel, tak i fara. Při obnově kostela byla vystavěna nová věž a tím kostel získal svou dnešní podobu.

Zlínský kraj,  Kroměříž  (KM), Bystřice pod Hostýnem