Zaniklý hrad. R. 1297 zmiň. Matouš ze Žeranovic. R. 1342 hrad koupil markr. Karel od Bohuše ze Žeranovic. Další maj.: Pardus ze Žeranovic, r. 1373 Hynek z Bouzova, r. 1381 bratři z Vítčic, koncem 15. stol. Jindřich ze Sezenic. Zač. 16. stol. zaniklý.
Zaoblení příkopu na severu
© Roman Řezáč 11/2004
Výrazné reliéfní pozůstatky sídla se nacházejí na místě zvaném příznačně Na hrádku, asi 1 km jihovýchodně od stejnojmenné obce na výběžku ze svahu do údolí, dnes navazuje na zemědělsky obdělávané pole. Pahorek jádra je vysoký oproti příkopu 5 - 8 m a je stále velmi výrazný. Na jeho povrchu je mnoho prohlubní, většinou snad pocházejí z původní zástavby, ale amatérské výkopy určitě udělaly své. Odborná sonda, která zachytila podezdívku srubové stavby je stále dobře patrná na severní straně.
historie

Podle archeologických nálezů je život na Žeranovicích datován od konce 13.století do poloviny 15.století. Psal se po nich roku 1297 Matouš, v roce 1342 markrabě Karel a roku 1373 Hynek z Bouzova. Roku 1381 kupují hrádek bratři z Vítčic. Jak a kdy hrádek zanikl není přesně známé, jisté je že roku 1509 se hrádek už při prodeji zboží neuvádí a byl již pustý.

Zlínský kraj,  Kroměříž  (KM),