Zachovalý mlýnský náhon vybudovaný v souvislosti s fojtským mlýnem zmiňovaným r.1636, kdy jej kupuje hrabě František z Oppersdorfu. Na místě mlýna dnes stojí Mališova pila. Náhon bere vodu z řeky Ostravice, kam ji opět pod Pržnem vrací.
zregulovaný náhon těsně před vstupem do areálu pily Mališ (bývalý mlýn)
© Jan P. Štěpánek 12/2007
Graficke pismenko Zajímavou technickou památkou na někdejší fojstký mlýn v Pržně je dochovaný mlýnský náhon. Ten se vine Pržnem od jihu, kdy se odpojuje od řeky Ostravice u praženského splavu až do míst, kde opětovně vtéká do řeky pod hodoňovickým splavem. Kanálem dodnes proudí voda. Po zániku mlýna sloužil i pro pohon pily, která na jeho místě vyrostla. Dnes zde stojí areál Mališovy pily, která už však dávno sílu vody náhonu nevyužívá.

historie

O prženském mlýnském náhonu, respektive o prženském mlýnu, který existoval na místě pozdější pily č.p. 10, je zmínka již z roku 1636, kdy jej od prženského fojta odkoupil majitel frýdeckého panství Jiří hrabě z Oppersdorfu. Dodnes se tento náhon v takřka nezměněné podobě (co se týče jeho průběhu) zachoval. Na místě bývalého mlýna se dnes rozkládá areál Mališovy pily.
    Jan P. Štěpánek dle textů Mgr. Jaromíra Poláška, 3.12. 2007

popis

Bývalý mlýnský náhon přes Pržno začíná odvodem vody z řeky Ostravice těsně nad tzv. prženským splavem. Koryto odvodu má betonové hrany a přerušuje ho po několika metrech masivní sypaná protipovodňová hráz řeky, kterou náhon podplouvá. Za hrází se nacházejí betonové zpevněné břehy. Dle masivnosti a členitosti těchto betonových břehů se dá odhadovat, že právě zde původně teprve kanál začínal, a že zde se nacházelo stavidlo regulující vtok vody.

technická památka
     Frýdek-Místek  (FM)