Polanská niva

Polanka nad Odrou, Jistebník
Národní přírodní rezervace Polanská niva mezi obcí Polanka a řekou Odrou je unikátní místo tvořené lužními lesy, mokřady, lukami a tokem Odry i s jejími slepými rameny. Výskyt a domovina vzácné fauny i flóry. NPR vyhlášeno na 122,3 ha v r. 1985.
rybník Vaček
© Jan P. Štěpánek 07/2009
Graficke pismenko Národní přírodní rezervace Polanská niva je unikátní místo tvořené lužními lesy, mokřady, tůněmi, lukami a dravým tokem meandrující řeky Odry i s jejími slepými rameny jihozápadně od centra moravskoslezské metropole Ostravy, mezi Polankou nad Odrou a Jistebníkem. Tato přírodní rezervace bohatá na vzácnou faunu i floru je součástí většího celku – Chráněné krajinné oblasti Poodří. Dlouholetou součástí krajiny je také rybniční soustava tvořená několika většími i menšími rybníky na levém břehu řeky Odry, z nichž některé zasahují přímo do rezervace.Je třeba jmenovat rybník Velký Vaček, Velký budní, Nová louka, Pastevní či Nádražní. Národní přírodní rezervací ...
Jan P. Štěpánek, web, turističtí průvodci regionem, 27.2. 2007

historie

NPR Polanská niva byla vyhlášena jako chráněný přírodní výtvor usnesením rady Národního výboru města Ostravy č. 995/69. Do kategorie národních přírodních rezervací (NPR) byla převedena Vyhláškou MŽP ČR č. 395/1992 Sb.

Fauna a flóra lokality
    V NPR Polanská niva se hojně vyskytuje karpatská květena zastoupená hvězdnatcem čemeřicovým, kyčelnicí žláznatou, zápalicí žluťuchovitou či všem známou sněženkou předjarní. V průběhu léta dominují v zástinu luhu vysoké byliny s čistcem lesním, bršlicí kozí nohou či kopřivou dvoudomou. V pobřežních liniích meandrující řeky Odry i jejích slepých ramenech rostou dřeviny tzv. měkkého luhu (např. vrba bílá, křehká, olše lepkavá, topol černý, vrba

61-62 Ostravsko
    přírodní scenerie