Průmyslový a hospodářský růst Frenštátu započal kolem pol. 19. stol., kdy vznikají ve vých. části města textilky F. Křenka a V. Kostelníka. V r. 1902 byla postavena textilka F. Michny. Objekty dodnes dokládají průmyslovou architekturu konce 19. stol.
Pohled od východu na štít bývalé textilky F. Křenka
© Jan P. Štěpánek 01/2007
Graficke pismenko Město Frenštát pod Radhoštěm – pro většinu z nás symbol a centrum radhošťské části Beskyd. Nikdy by však město nedosáhlo takového rozmachu, pokud by v polovině 19. století nezačaly na východním předměstí vznikat prosperující textilní továrny a mechanické tkalcovny. Právě ty daly práci a nový smysl života zdejším lidem, kteří předtím hromadně odcházeli za prací do Ameriky. Textilní továrny vznikají ve východní části města, mezi centrem města a dnešním nádražím, podél Horní ulice. Jako první zde zakládá mechanickou tkalcovnu, bělírnu a úpravnu sukna firma František Křenek a synové, ve stejné době buduje továrnu i V. Kostelník a jako ...

Historie textilního průmyslu a textilek ve Frenštátě pod Radhoštěm
    Město Frenštát pod Radhoštěm zaznamenalo v 1. polovině 19. století důsledkem odchodu mnoha obyvatel za lepším osudem do Ameriky menší stagnaci. Ta naštěstí netrvala dlouho. Ve 2. polovině 19. století začíná ve městě postupně vnikat řada textilních manufaktur a mechanických tkalcoven, které daly zdejším lidem opět práci, a tak nastává nový rozmach města a přibývá obyvatel. Obchodu a průmyslu také velmi napomohlo vybudování železnice Ostrava –

Jan P. Štěpánek podle I. Korbelářová, V. Peter, H. Wawreczka, R. Žáček: Beskydy a Pobeskydí 1895 - 1939, Wart, Třinec 2001 Průvodce po Čechách, Moravě a Slezsku: Beskydy - západ, 1998, 28.1. 2007