Barokní budova tzv. starého fojtství s přilehlými hospodářskými budovami. Předpokládané starší sídlo v 16. stol.nahradila dnešní usedlost tzv. valašských vojvodů, kteří budovu užívali až do r. 1844. Dnes je areál zrekonstruován a slouží jako muzeum.
kozlovické fojtství od jihovýchodu
© Jan P. Štěpánek 04/2009
Graficke pismenko Kozlovice bývaly od 16. století sídlem tzv. valašských vojvodů, správců salaší a veškerého dobytka na hukvaldském panství. Tyto vojvody dodnes ve vsi připomíná budova tzv. Starého fojtství, na které sídlili až do roku 1844. Objekt s číslem popisným 1 se nachází v těsném sousedství kostela. Jedná se o přízemní obdélnou budovu s nenápadným vstupním rizalitem, kterou kryje mansardová střecha. Areál fojtství doplňují dvě hospodářské budovy uzavírající spolu s hlavní budovou nevelký dvůr. Toto historické stavení však nesloužilo jen jako sídlo vojvodů. V minulých letech sloužilo převážně hospodářským účelům, což se na budově velmi podepsalo. V roce 2005 ...

Otevírací doba Po – Čt 11:00 – 22:00 Pá 11:00 – 24:00 So 10:00 – 24:00 Ne 10:00 – 20:00
    2.9. 2011

historie

Kozlovice patří mezi jedny z nejstarších vsí na Frýdecko-Místecku. První zmínka o nich pochází z roku 1294. Vesnice byla založena jako dvouřadová lánová ves na půdě hraběte Jindřicha z Hückeswagenu a na Příboře. Lokátorem vsi byl patrně jistý Pozman, odtud také pramení starší název vsi, Pozmansdorf. První lokace však skončila úspěšně jen částečně, a tak musel osazení Kozlovic dokončit nový dědičný rychtář Sidelman. Nová ves Kozlovice byla od

Jan P. Štěpánek, Šlechtická sídla na Frýdecko-Místecku (J. Tichánek), 2.11. 2005