Staroměstská parní pila a sklad dřeva

Arcivévodská parní pila, Staroměstská skládka dřeva
Historický areál bývalé parní pily z r. 1869 vystavěné Albrechtem Habsburským na pozemcích bývalého skladu splavovaného dříví z hor na katastru Starého Města u Frýdku. R. 1918 pila zestátněna, r. 1926 vyhořela, ale následně byla obnovena, rozšířena a modernizována.
celkový pohled na starší hlavní objekty bývalé pily
© Jan P. Štěpánek 04/2015
Graficke pismenko Přestavěné a upravené pozůstatky architektonicky a historicky zajímavého areálu bývalé parní pily na katastru Starého Města u Frýdku, na pravém břehu řeky Morávky nedaleko jejího soutoku s řekou Ostravicí. Pila spolu s plochou pro skladování dříví byla vystavěna v r. 1869 rakouským arcivévodou Albrechtem Habsburským, vlastníkem Těšínského panství, v místech, kde již v dřívějších dobách fungoval systém vodních kanálů pro soustředění a skladování dřeva splaveného z hor. Právě zde se od počátku 19. století z beskydských hor povodím řeky Morávky splavovalo nařezané palivové dříví, vytahovalo na břeh, skládalo, sušilo a následně se ...

historie

Impulsem pro Těšínskou komoru spravující těšínské statky, které zde vlastnili Habsburkové od konce 18. století, ke zřízení na svou dobu moderní parní pily byla stoupající poptávka po palivovém dříví. Nedaleké arcivévodské železárny v Bašce (Isabelina huť) či Lískovci u Frýdku (Karlova huť) byly existenčně závislé na pravidelném přísunu dřevěného uhlí. Habsburské statky oplývaly velkým množstvím dřeva z beskydských lesů, naopak na svých pozemcích

Jan P. Štěpánek s využitím obecní kroniky Starého Města, 10.8. 2016