Moje místa 0
Čáslavský pomník Jana Žižky z Trocnova zadán r. 1878 Josefu Václavu Myslbekovi. Podobu vojevůdce konzultovali V.V. Tomek a M. Tyrš. Hranolový podstavec sochy podle návrhu Antonína Wiehla pochází z roku 1879. Pomník odhalen v srpnu 1880, od roku 1958 zapsán v seznamu kulturních památek.
Pomník Jana Žižky z Trocnova v Čáslavi
© Pavel Vítek 11/2014
Graficke pismenko Město Čáslav leží 11 km jihovýchodně od Kutné Hory a 33 km západně od Chrudimi. Okolo města vede silnice I/38, která spojuje Kolín a Čáslav s Havlíčkovým Brodem a Jihlavou. Městem dále prochází železniční trať č. 230 vedoucí z Kolína do Havlíčkova Brodu. Pomník Jana Žižky z Trocnova najdeme v centru města v parku na náměstí Jana Žižky z Trocnova.

popis

O zakázku pomníku Jana Žižky pro město Čáslav (kde měly být podle pověstí pochovány jeho ostatky) se ucházelo šest význačných sochařů. Zakázku získal roku 1878 Josef Václav Myslbek, především díky nejnižší cenové nabídce a šibeničnímu ročnímu termínu. Vojevůdcovu podobu konzultoval Myslbek s historikem V. V. Tomkem a M. Tyršem. Práce se protahovaly a slíbený termín se nakonec protáhl z jednoho roku na dva – socha byla odhalena v srpnu