Raně gotický kostel byl postaven koncem 13. st. na místě románského kostelíka. Z něj zůstal zachován portál a dnešní sakristie. Věž byla přistavěna r.1461-1506. R.1421 se zde konal tzv. čáslavský sněm. Byly zde nalezeny ostatky připisovány Žižkovi.
Západní průčelí kostela
Pohled z Kostelního náměstí.
Na náměstí v Čáslavi nelze přehlédnout děkanský kostel sv. Petra a Pavla ze 13. století s ranně gotickým prasbytářem. Tento tvoří výraznou dominantu města z kteréhokoliv místa v okolí. Otevřen pouze po domluvě s muzeem. Nebo v případě bohoslužeb. V současné době se jedná o zpřístupnění věže kostela pro vyhlídkové účely. Kostel byl počátkem 20. stol. regotizován jako spousta dalších.
28.5. 2002
turistické

V turistické sezóně zpřístupněna věž kostela. Vstupenky a další informace v informačním centru vedle radnice.

půdorys kostela, černě románský kostelík sv. Michala, šedě gotický trojlodní kostel
Středočeský kraj,  Kutná Hora  (KH), Čáslav