Pískovcová socha sv. Františka z Pauly stojí na hranolovém podstavci s bohatou reliéfní výzdobou. Pochází z roku 1703. Postava v podživotní velikosti. Světec nadnášený oblaky s andílčími hlavami. Socha dokládá vysokou úroveň barokního umění. V seznamu kulturních památek od r. 1966.
Socha sv. Františka z Pauly u obce Krchleby v okrese Kutná Hora.
© Pavel Vítek 10/2022
Obec Krchleby se nachází v okrese Kutná Hora ve Středočeském kraji. Leží asi 4 km jihozápadně od města Čáslav a 11 km jihovýchodně od Kutné Hory. Okolo obce protéká říčka Klejnárka. Sochu sv. Františka najdeme asi 600 m jihozápadně od obce v malém remízku.
popis

Pískovcová socha představuje sv. Františka z Pauly. Stojí na hranolovém podstavci s bohatou reliéfní výzdobou. Pochází z roku 1703. Opravována byla v roce 1878. Postava sv. Františka je v podživotní velikosti. Umístěna je vysoko nad terénem na vysokém hranolovitém podstavci s dvakrát odstupňovaným soklem a s dříkem, jehož čelo je vyskládáno z nahrubo opracovaných kamenů. Podstavec ukončuje profilovaná římsa, na které je umístěn vlastní hladký sokl sochy. Figura světce nadnášená oblaky s andílčími hlavami má složitý spirálovitý pohyb těla s výrazným předklonem, uvolněnou pravou nohou a skloněnou hlavou dívající se na poutníky. Levou ruku má přiloženou k srdci, pravou paži má ohnutou před hrudí v lehce obranném gestu. František je oblečený do poustevnického dlouhého šatu s kapucí přetaženou přes hlavu. Přes hábit má přehozený krátký zaoblený škapulíř. Z pod kapuce vystupuje výrazná tvář s vousem. Mezi…  číst dále

pověsti

Svatý František z Pauly byl poustevníkem a později zakladatelem řeholního řádu minimů, nejmenších bratří františkánů neboli paulánů. Narodil se 27. března 1416 v jižní Itálie v Kalábrii v městečku Paula, dnešní Paola. Jeho rodiče se jmenovali Giacomo Martolilla a Vienna da Fuscaldo. Jako dítě byl vážně nemocný a rodiče ho po uzdravení poslali z vděčnosti do františkánského kláštera San Marco Argentano, aby splnili slib daný při jeho narození sv. Františku z Assisi. František však po roce odešel a vrátil se domů. Ideál zasvěceného života však neopustil; okolo roku 1435 se stáhl do ústraní a začal žít jako poustevník na pozemcích svých rodičů. Později se k němu začali shromažďovat další muži, kteří s ním chtěli sdílet jeho způsob života, až vznikla poustevnická komunita. V kalábrijských horách založil s několika druhy řád "nejmenších bratří". Kromě tří obvyklých slibů chudoby, čistoty a poslušnosti skládali…  číst dále

Pavel Vítek – zdroj: Životopisy svatých, 10.11. 2022

Středočeský kraj,  Kutná Hora  (KH), Krchleby