Kostel sv. Jakuba postaven ve 12.stol. Vyjímečný je zejména sochařskou výzdobou jižního průčelí. Jedná se o nejrozsáhlejší zachovaný soubor románských plastik v Čechách.
Kostel sv. Jakuba od jihovýchodu
Stavba kostel sv. Jakuba v obci Jakub, místní části obce Církvice, nemá u nás obdoby. Byl postaven ve 12.stol. Zakladatelkou kostela byla Marie, pocházející pravděpodobně z rodu později nazývaného páni ze Švábenic ze střední Moravy, se svými syny Slaviborem a Pavlem. Marie. Místo i stavba byly tak významné, že vysvěcení kostela se zúčastnil i král Vladislav s královnou Juditou. Kostel sv. Jakuba je pozoruhodný zejména sochařskou výzdobou jižního průčelí a je nejrozsáhlejším zachovaným souborem románské plastiky v Čechách a snad nejstarším zobrazením českých zemských patronů. Vznikly jako celek v polovině 12. století. Na plastikách se projevují vlivy sochařství francouzského i saského, které zřejmě zprostředkovali cisterciáci z kláštera v Sedleci u Kutné Hory. Koncem 12. století se stal Sedlecký klášter vlastníkem rozsáhlého území. Církevní instituce rozvíjely ve svých vsích stavební činnost a tak se šířily vyspělé stavební postupy a slohové vlivy.
otvíračka

Kostel sv. Jakuba v Jakubu je přístupný od roku 2002. Vstupné je dospělí: 30,-Kč a děti, studenti a důchodci: 15,-Kč. Na bráně je telefonní číslo a adresa průvodkyně, která vás ráda kostelem provede. Nečekejte však nějakou fádní prohlídku. Výklad je na velmi dobré odborné úrovni a velice poutavě podán.

Alena Š., 7.7. 2004

půdorys kostela
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
Středočeský kraj,  Kutná Hora  (KH), Jakub