Terénní zbytky blíže neznámé fortifikace, snad hrádku neznámého jména ze 13.-14. st., o němž psané zprávy mlčí a nejsou dosud k dispozici ani archeologické nálezy pro dataci. Zachovány mohutné valy a příkop.
Severovýchodní nároží fortifikace, chráněné příkopem
U vsi Třebonína, ležící asi 7 km jihozápadně od Čáslavi, se nachází hned několik pozůstatků opevněných lokalit či sídel, jejichž historie i doba vzniku jsou ovšem v současné době jen těžko stanovitelné. Kromě pravděpodobného hradiště-refugia (cca 350 m západně od vsi) se na sousední ostrožně nad údolím Medenice (asi 700 m západně od vsi) nacházejí terénní relikty další fortifikace, podle současných informací snad středověkého hrádku ze 13.-14. století. Nejlepší přístup na ostrožnu je od tvrziště u vsi Lomec, odkud pokračuje směrem k východu po vrstevnici lesní cesta a po cca 650 m příjemné chůze Vás dovede až na místo. Také je možné jít polní cestou od areálu zemědělského družstva na severním okraji Lomce až k okraji lesa (asi 800 m) a poté pokračovat asi 300 m jižním směrem.
Filip Matoušek, 16.11. 2006
popis

Hrádek stával na úzkém skalnatém ostrohu, na západě a jihu spadající strmými svahy do údolí Medenického potoka. Od pokračující planiny na severu a povlovnějšího svahu na východě byl chráněn hlubokým příkopem a valem, přičemž se opevnění přibližně uprostřed východní strany, v místech zřejmě recentní přístupové šíje přes příkop, více zalamuje a stáčí k jihu. Zbytky případných staveb nejsou na povrchu lokality patrné, navíc se při povrchových sběrech zatím nepodařilo získal žádný archeologický materiál pro dataci osídlení. Proto byl hrádek pouze rámcově zařazen do 13.-14. století, a to na základě celkového uspořádání a v kontextu jiných sídel. Jeho bližší poznání by umožnil jen podrobnější archeologický výzkum.

7.3.2008 20:08 Tomáš Michálek
Moc se omlouvám že jsem takto zuřil.já jsem si zapoměl přečíst omluvu v závorce.Ještě jednou se moc omlouvám.
7.3.2008 19:53 tapka
A už toho mám dost.Toto mi nebudete říkat .já mám u sebe bič na koně.Já jsem nic nezníčil na třeboníně.Velmi zuřím...........................................................................
21.2.2008 12:49 Tomáš Michálek
V létě se tam ještě jednou podívám.Moc děkuji že jste mi poradil jak se tam dostat.Já mám chatu v Opatovicích 1 asi 5 km od tohoto místa.Ještě jednou moc děkuji.
Středočeský kraj,  Kutná Hora  (KH),