Původně barokní dům. Přízemní obdélný dům s valbovou střechou. Předstupuje portál zakončený vlysem. Nad portálem členitý štít vikýře. K areálu patří ozdobná vjezdová brána. Památka chráněná od r. 1987.
Měšťanský dům na Kostelním náměstí v Čáslavi.
© Pavel Vítek 11/2020
Město Čáslav leží 11 km jihovýchodně od Kutné Hory a 33 km západně od Chrudimi. Okolo města vede silnice I/38, která spojuje Kolín a Čáslav s Havlíčkovým Brodem a Jihlavou. Městem dále prochází železniční trať č. 230 vedoucí z Kolína do Havlíčkova Brodu. Měšťanský dům, ve kterém se v současnosti nachází restaurace, najdeme na Kostelním náměstí u kostela sv. Petra a Pavla. Dům stojí na západním okraji náměstí u schodů vedoucích k Podměstskému rybníku.
popis

Hodnotný, původně barokní dům, je součást historické zástavby města. Jde o přízemní obdélný dům s valbovou střechou. Ve středu průčelí mírně předstupuje portál, zakončený vlysem, nesoucí čtveřici ozdobných soklů. Nad portálem vyniká členitý štít vikýře. Barokní úpravy z 19. a 20. stol. K areálu domu patří ozdobná vjezdová brána. Areál domu se nachází v rohu Kostelního náměstí s průčelím obráceným k jihu. Dům je kulturní památkou chráněnou od roku 1987.

Středočeský kraj, Čáslav