Tvrz ze 14. století nedaleko vsi Štěpánov s dochovaným příkopem, kde na severní straně je ještě zesílen valem. První zmínka o tvrzi je z roku 1387. Tvrz začala pustnout v 18. století. Tvrziště je silně zarostlé a nedoporučuji navštěvovat v létě.
Celková dispozice tvrze
Vlevo vlastní tělěso tvrze, vpravo obraný val
Ke tvrzi je nejlepší přístup ze silnice Veselí - Klenovka. Když jedete z Veselí, u hájovny odbočíte doleva po polní cestě, která zprava vede podél sadu, u tvrze plot ustupuje a tvrz je volně přístupná. Tvrz je přímo pod vedením el. proudu. Na obraném valu tvrze jsou úly a tvrz je silně zarostlá, tak nedoporučuju návštěvu v létě :-).
Petr Nožička , 25.1. 2009
historie

První zmínka o tvrzi je z roku 1387, kdy je zmiňován Jan ze Štěpánova. Kolem roku 1397 ji koupil Jan ze Zdechovic a v letech 1403–1441 byla majetkem Petra ze Štepánova. Poté byla prodána Andělům z Ronovce. Ti ji prodali Čenkovi Střelovi z Rokyc. Purkart Střela z Rokyc byl roku 1622 odsouzen k tomu, že jeho majetek byl přeměněn v manství a až na prosby jeho manželky bylo po jeho smrti manství zrušeno. František Cikán z Černé koupil tvrz roku 1684 a jeho manželka nechala po jeho smrti odhadnout majetek a zde čteme, že v roce 1696 byla tvrz z kamene vystavěná, světnicemi, komorami a sklepy opatřená. V prvním patře byly čtyři komnaty a vížka s bicími hodinami. U tvrze byla zahrada, štěpnice, pivovar. V roce 1706 byla tvrz připojena Thuny k Choltickému panství. Následkem toho byla tvrz v 18. století opuštěna a zpustla. Na tvrzišti je dochovaný nejenom téměř celý příkop dokola,…  číst dále

Petr Nožička, čerpáno z: Kol.: Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku VI, Nakladatelství Svoboda, Praha 1989, 25.1. 2009

Pardubický kraj,  Pardubice  (PA), Štěpánov