Tvrz připomínána prvně r. 1564. R. 1610 přestavěna na renesanční zámeček a r. 1750 přestavěn na barokní zámek. Nikdy však nebyl dostavěn. Realizována jen jedna strana a střední část s kaplí sv. Anny.
Zámek v Třemošnici
Pohled na zámek od jihozápadu
© Pavel Vítek 06/2007
Město Třemošnice leží na úpatí Železných hor. Je vzdálena 18 km východně od Čáslavi a 22 km jihozápadně od Chrudimi. Třemošnice je dostupná autobusy z Chrudimi i Čáslavi. V Třemošnici končí železniční trať č. 236 Čáslav – Třemošnice. Obcí prochází silnice II/337 Čáslav – Seč – Skuteč. Zámek leží na konci města, asi 50 m vlevo od silnice vedoucí do Běstviny. Veřejnosti není přístupný. Nad městem se na skalnatém návrší vypíná zřícenina hradu Lichnice. Roku 1994 získala Třemošnice statut města.
historie

Tvrz v Třemošnici je prvně připomínána v roce 1564. V roce 1610, když nabyl plnoletosti Albrecht Rabenhaupt ze Suché, přenesl své sídlo z nedalekého hradu Lichnice do Třemošnice a zde si vystavěl své nové panské sídlo. Původní tvrz přestavěl na renesanční zámeček. Po Rabenhauptech od roku 1747 vlastnil Třemošnici Jan Václav Ceretto-Millesimo. Ten již vlastnil sousední Ronov nad Doubravou a do Třemošnice hodlal přesídlit. Proto roku 1750 přestavěl zámeček na barokní zámek. Z renesanční staré stavby tehdy zbylo velice málo. Stavba nového zámku však nikdy nebyla dokončena. Byla realizována jen jedna strana a střední část s kaplí sv. Anny. Syn Jana Václava, Jan Josef Caretto-Millesimo, celé panství i s nedostavěným zámkem věnoval nadaci pro zchudlé šlechtice. V jejím držení byl zámek až do roku 1948, kdy byl znárodněn. V současnosti je zámek v soukromém vlastnictví, je po generální opravě a veřejnosti není…  číst dále

Pavel Vítek - zdroj - Pavel Vlček, Ilustrovaná encyklopedie českých zámků, nakladatelství Libri, v roce 1999, 17.6. 2007

půdorys přízemí zámku
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek