Na místě starého původního gotického kostela byl r.1760 vystavěn nový kostel. U kostela roku 1770 postavena zvonice v maurském stylu, jejíž přízemí sloužilo i jako márnice hřbitova, který obklopoval kostel. Před zvonicí umístěna socha sv. Floriána.
Kostel sv. Marka v Žehušicích
© Pavel Vítek 11/2007
Žehušice se nachází asi 8 km východně od Kutné Hory a 8 km severně od Čáslavi. Leží na silnici č. II/339 Čáslav – Chvaletice. Hlavní turistickou zajímavostí v Žehušicích je obora se stádem bílých jelenů.
Kostel sv. Marka se zvonicí v maurském stylu leží při silnici vedoucí z centra Žehušic do obce Rohozec.
Roku 1865 byly Žehušice povýšeny na městys.

historie

První písemná zmínka o Žehušicích pochází z roku 1350. Na místě starého a zchátralého, původně gotického, kostela dal tehdejší majitel žehušického panství hrabě Jan Josef Antonín z Thunu a Hohensteinu vystavět kostel nový. Stavba kostela sv. Marka byla zahájena roku 1760 a do základního kamene byly vloženy ostatky svatých. U kostela byla vztyčena dřevěná zvonice. Ale již roku 1770 dal hrabě postavit zvonici

popis

Kostel sv. Marka je pozdně barokní jednolodní stavba kostela se čtvercovou sakristií. Celý chrám je obehnán zdí, která je pozůstatkem po zdi, která ohraničovala dnes již zrušený hřbitov, rozkládající se kolem kostela. V rohu zdi stojí zvonice postavená v maurském slohu, která sloužila i jako márnice,. Na stěnách kostela i ohradní zdi je umístěno několik renesančních náhrobních kamenů příslušníků rodu

Středočeský kraj,  Kutná Hora  (KH),