Již v druhé pol 13 st. zde stál románský kostel zasvěcený Narození Panny Marie, uváděný jako farní. První úpravy gotické, ale r.1702 připomínán jako velmi zpustlý. R.1753 barokně přestavěn do dnešní podoby a zasvěcen sv. Václavovi.
Kostel sv. Václava
© Pavel Vítek 03/2007
Obec Horky leží 6 km jihovýchodně od Čáslavi při hlavní silnici I/38 Kolín – Čáslav – Havlíčkův Brod. Z této silnice je obec přístupná autobusy z mnoha míst v ČR. Vede zde i železniční trať Kolín – Havlíčkův.
Kostel dominuje širokému okolí. Stojí na malém pahorku v severní části obce při silnici do Žleb. Je obklopen hřbitovem.

historie

První písemná zmínka o obci je z roku 1268. Tehdy zde již stál kostel zasvěcený Narození Panny Marie, uváděný jako farní. Tento původně románský kostel se podle průzkumu prováděného v roce 2001 v mnohém stavebně shoduje s románskými kostely v okolí. Lze předpokládat, že ještě ve středověkém období prošel kostel rozsáhlou přestavbou, snad gotickou. Ale roku 1702 se kostel připomíná jako velmi zpustlý.

půdorys kostela, černě předpokládaný rozsah románského zdiva
    Obrázek