Na místě nynějšího kostela stával původní již v době gotiky. Úpravy stavby ke konci 17. století. Současný kostel sv. Václava postaven v roce 1821. Jednolodní stavba s pravoúhle ukončeným presbytářem a hranolovou věží. Roku 1959 kostel nově vysvěcen.
Kostel sv. Václava v Bílém Podolí
© Pavel Vítek 10/2015
Městys Bílé Podolí leží 9 km severovýchodně od Čáslavi, 14 km východně od Kutné Hory a 11 km jihozápadně od Přelouče. Historický status městyse z r. 1554 byl obci vrácen od ledna 2007. Kostel sv. Václava stojí v centru na návsi u silnice III. třídy, která kolem něj prochází ze Semtěše do Zbyslavi.

historie

První písemná zmínka o obci pochází z roku 1307. Podle názoru odborníků se lze domnívat, že na místě dnešního kostela stával kostel již v době gotiky. Gotický portál ze 13. století je ozdobou i současného kostela. Jako farní kostel vznikl pravděpodobně v 16. století. V roce 1620 po bitvě na Bílé Hoře byl kostel uzavřen a fara zrušena. Úpravy stavby jsou doloženy ke konci 17. století. Z roku 1679 pochází

popis

Je jednolodní s pravoúhle ukončeným presbytářem a hranolovou věží v západním průčelí. Vnitřek je plochostropý, hlavní oltář je raně barokní z roku 1679 s obrazem z roku 1829 od V. Andrese. Roku 1714 byl pořízen zvon a roku 1717 druhý. Ten byl ale za první světové války rekvírován. Roku 1925 byl pro kostel zakoupen zvon nový. Ve druhé světové válce byl opět rekvírován a již žádný nový nebyl instalován.

Půdorys místa

půdorys kostela, křížkovaně gotické zdivo, hustá šrafa barokní věž (1713), jemná šrafa klasicistní presbytář (1821), tečkovaně mladší úpravy
    Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
    Středočeský kraj,  Kutná Hora  (KH), Bílé Podolí