Původní románský kostel sv. Kříže pochází z 2. pol.12. st. Až do husitských válek kostelem farním, od poloviny 15. stol. kostelem hřbitovním. Zbytky románského zdiva zachovány v obvodovém zdivu a v interiéru fragmenty románských maleb.
Kostel od severovýchodu
Kostel sv. Kříže leží 2 km od centra Ronova nad Doubravou jižním směrem, při silnici do Mladotic. Pod kostelem mezi Mladoticemi a Ronovem se nachází romantické kaňonovité údolí řeky Doubravy, zvané Chittussiho údolí, které tohoto malíře často inspirovalo v jeho dílech.
popis

Původní kostel sv. Kříže pochází z 2. poloviny 12. století a jeho základy jsou tedy románské. Až do husitských válek byl kostelem farním, pak již pouze kostelem hřbitovním. Původní románské zdivo je zachováno v obvodovém zdivu kostelní lodi a v západní tribuně. Kostel je jednolodní stavba s pětibokým presbytářem s opěráky a hranolovitou věží. V severní stěně je zachovaný půlkruhový portál s letopočtem 1603. Kostelní loď je plochostropá. Tribuna v západní části ukotvena na dvou sloupkách s krychlovými hlavicemi, sklenuta je třemi poli křížové klenby. Na ostění triumfálního oblouku se nacházejí fragmenty románských nástěnných maleb z poloviny 13. století. Zařízení kostela novodobé.

Pavel Vítek - zdroj - Umělecké památky Čech (K-O), Academia Praha 1980, 19.4. 2008

půdorys kostela