Skromné pozůstatky zdí a sklepů snad původní tvrze severně od dodnes zachovalé novější tvrze v její těsné blízkosti. Gotická tvrz vybudována nejspíš před r. 1454 Václavem Bartošem.
Přítoky-pozůstatky snad původní gotické tvrze
Z původní gotické tvrze snad pocházejí valeně zaklenuté sklepy v těsném sousedství nové tvrze. Podle některých badatelů se jedná o pozůstatky původní, starší tvrze.
Vlastislav Mareček, 4.9. 2016
historie

Ves Přítoky, která je nyní částí obce Miskovice, se poprvé připomíná r. 1141, kdy byla majetkem olomouckého biskupství. V r. 1250 ji biskup Bruno ze Schauenburka postoupil sedleckému klášteru. V r. 1397 byl majitelem dvora Václav Bartoš, to již pravděpodobně stála u dvora i gotická tvrz. V r. 1454 ji od Jana Soukeníka koupil Jan Malškorubský. V r. 1501 ji koupil Václav Materna z Květnice. Zda byla za Maternů tvrz ještě renesančně přestavována nebo vystavěna nová renesanční tvrz, není jasné. V r. 1622 tvrz od Adama Materny koupil Ladislav Hrobčický z Hrobčic. V té době pravděpodobně již stála tvrz nová a stará zpustla. V r. 1623 byl Hrobčickým majetek zkonfiskován a získala jej kutnohorská jezuitská kolej. V r. 1777 byl celý dvůr rozparcelován. Z tvrze vznikly dvě nezávislé zemědělské usedlosti, které jsou dodnes soukromě využívány k obytným účelům.

Vlastislav Mareček,kolektiv autorů-Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku-východní Čechy,nakl. Svoboda 1989, 4.9. 2016

Středočeský kraj,  Kutná Hora  (KH), Přítoky