Kostel, náležející zřejmě původně k jedné z hornických osad, existujících již před vznikem města, byl zásadně barokně přestavěn 1698–99 G. P. Spinettim de Angelo v souvislosti se založením nového hřbitova. Dodnes součást funkčního pohřebiště.
Kostel od jihu

Kostel Všech svatých v Kutné Hoře

Na návrší severně od pozdějších městských hradeb se od poloviny 13. století rozkládala osada Stará Kutna (Cuthna Antiqua), v jejímž rámci byl založen pravděpodobně ještě pozdně románský kostelík Všech svatých. Jeho podobu změnila pozdně gotická přestavba, z níž se zachoval reliéf anděla, nesoucího městský znak v jižní stěně hranolové věže. Ta je zřejmě jedinou zachovanou částí původního kostela, jak dokládá raně gotický vstupní portál. V letech 1698–99 kostel razantně přestavěl v Kutné Hoře usedlý italský stavitel Giovanni Battista Spinetti de Angelo (smlouvu o provedení podepsal 21. 6. 1698). Jednalo se pravděpodobně (s výjimkou věže) prakticky o novostavbu. Kostel tehdy a v následujících desetiletích získal barokní vnitřní zařízení. Hřbitov byl později několikrát rozšířen a dodnes je hlavním kutnohorským pohřebištěm s řadou funerálních památek.
Ivan Grisa, dle E. Poche a kol.: Umělecké památky Čech, svazek 2., Academia 1979, 17.7. 2010
Středočeský kraj,  Kutná Hora  (KH), Kutná Hora