Obdélný klasicistní kostel s trojboce zakončeným závěrem a hranolovou věží v průčelí postaven v l. 1852–64 místo zbořené raně gotické svatyně. Kostel částečně obklopen ohradní zdí. Na hlavním oltáři barokní sochy z 1. pol. 18. století. Mobiliář z doby výstavby a mladší, nástěnné malby z let 1962-3.
pohled od západu
Dolní Bučice jsou místní část obce Vrdy. Nachází se 6 km severovýchodně od Čáslavi. Obcí prochází silnice I/17 Čáslav - Chrudim - Zámrsk. Do obce Vrdy vedla do roku 1975 krátká železniční trať, odbočka ze stanice Vrdy-Koudelov. Ta odbočovala z regionální tratě Čáslav - Třemošnice. Kostel Všech Svatých najdeme v centru místní části na návsi.
2.11. 2014
popis

Původní raně gotický kostel v Dolních Bučicích stál již ve 13. století. Naposledy užíván byl roku 1822 a poté byl pro velkou zchátralost z bezpečnostních důvodů uzavřen. Současný pozdně klasicistní kostel byl vystavěn nákladem majitele žehušického panství Josefa Osvalda hraběte Thun-Hohenstein podle projektu stavitele Jana Jelínka z Žehušic, Základní kámen kostela byl položen 22. 5. 1852, vysvěcen byl však až roku 1564. Zpočátku byl kostel filiální do Chotusic, ale již roku 1869 byla v Bučicích obnovena fara. Do vnější zdi presbytáře byl druhotně osazen figurální náhrobník Mikuláše Ostrovského ze Skalky († 1. 2. 1613), snad úředníka žehušického panství, ke kterému na počátku 17. století Bučice patřily. Ze starého kostela byly také přeneseny čtyři zvony. Nejstaršího sv. Václava odlil snad Ondřej Žáček z Hradce Králové roku 1506, zvon sv. Jan je z roku 1556. Zvon sv. Pavel z roku 1590 byl rekvírován roku 1916, stejný osud postihl i nejmladší…  číst dále

Pavel Vítek – zdroj: Umělecké památky Čech 4 (A – J), Poche a kol., Academia Praha 1982, 2.11. 2014

Středočeský kraj,  Kutná Hora  (KH), Dolní Bučice