Dřevěná zvonička valašského typu s rámovou konstrukcí a jehlancovou šindelovou střechou v okrajové části Místku zvané Bahno na mírném návrší nad vodním náhonem. Církevní objekt (zvonička nebo kříž) zde stával nejpozději od pol. 18. století. Zvonička je poměrně udržovaná a slouží doposud svému účelu.
© Jan P. Štěpánek 01/2013
Graficke pismenko Roubená zvonice valašského typu na okraji města Místku, v poklidné místní části Bahno, nad Hodoňovisko - sviadnovským technickým náhonem a bývalým Ševčíkovým mlýnem. Dřevěná sakrální stavba stojí na mírném návrší nad vodním náhonem, při cestě u domu č.p. 1278. Okolí zvoničky je doposud nenarušeno necitlivou městskou zástavbou, kterou utrpěla nejedna památka ve Frýdku a Místku. Bedněná konstrukce zvonice se šindelovou stanovou střechou a vysokým dřevěným sloupem pro zvonec krytý jehlancovou stříškou. Dle historických map můžeme soudit, že zde stávala zvonička, nebo nějaký její předchůdce v podobě kříže již nejpozději od pol. 18. století.

popis

Rámová konstrukce spodní části zvonice má půdorysné rozměry cca 2, 90 x 2,99 m, výšky cca 1,95, po střechu 4,20 m. Nosnou konstrukci vlastní zvoničky tvoří dva vysoké trámy, které jsou začepovány do podlahových vaznic interiéru. Procházejí nad hřeben spodní stavby. Ve výšce cca 6,5 m je umístěna jehlancová stříška, pokrytá šindelem, ukončená makovicí, pod kterou je zavěšen nevelký zvonec.