zámek Allein

České Křídlovice; Samota
Zámek postavil držitel Jaroslavic Petr Braun počátkem 19. století v romantickém švýcarském stylu v lese při silnici vedoucí do Borotic. Původně lovecký zámeček slouží nyní jako chovná stanice bažantů a koroptví.
Allein - zámek
Když při toulkách znojemským okresem uhnete u borotické kapličky vlevo, dostanete se na silnici, která je zkratkou do Lechovic; a pokud po ní pojedete dál, a kousek za vesnicí se hned na první odbočce dáte vpravo, sjedete na krásnou asfaltovou cestu končící až po několika kilometrech u loveckého zámku Allein. Zámek nechal v romantickém stylu švýcarských alpských chat vystavět již na počátku 19. století bývalý držitel jaroslavického panství Petr Braun. Jako lokalitu pro výstavbu svého občasného sídla si vybral odlehlé místo od veškeré civilizace uprostřed lesů. Zámku také proto dal zcela příznačné jméno – Allein, což v českém překladu znamená Samota. Již od doby svého vzniku sloužil objekt výhradně jen k loveckým účelům a k potřebám majitelů panství při jejich vyjížďkách na koních a při panských honech. Stejné poslání měl zámek i v následujících letech. Když po skončení 2. světové války přešla stavba ze soukromých šlechtických rukou do vlastnictví československého státu, čekaly Allein stavební úpravy. V závěru druhé poloviny 20. století se tak z loveckého zámku stalo rekreační středisko státních lesů. Nejenom šlechtě, ale i tehdejším mocipánům se mimořádně odlehlá a utajená poloha líbila a zámek Allein se stal oblíbeným místem jejich oddechu. Lesům zámek zůstal i po sametové revoluci a po drobné změně účelu je Allein v současnosti spíše mysliveckou stanicí s chovem bažantů a koroptví než rekreačním střediskem. Dnes má zámek Allein podobu jednoduché obdélné budovy se sedlovou střechou a vysokými štíty. K hlavní obytné části patří ještě jedna drobná stavba, do níž je soustředěno hospodářské a technické zázemí zámku. Zámek Allein, někdy označovaný jako České Křídlovice, není veřejně přístupný, a protože je účelově využíván jako bažantnice, je v čase odchovu a vyvádění mláďat omezen vstup i do okolních lesů.
daniel rubeš , 23.1. 2010
historie

Počátek 19. století: držitel jaroslavického panství Petr Braun si na odlehlém místě od veškeré civilizace uprostřed lesů nechal v romantickém stylu švýcarských alpských chat vystavět svůj lovecký zámek, díky tomu získal objekt jméno Allein (Samota). 19. století – 1. polovina 20. století: zámek sloužil výhradně k loveckým účelům a k potřebám majitelů panství při jejich vyjížďkách na koních a při panských honech. 2. polovina 20. století: lovecký zámek Allein je zestátněn a stalo se z něj rekreační středisko Státních lesů. Konec 20. století: zámek zažil další přeměnu; z rekreačního střediska na bažantnici. Počátek 21. století: zámek Allein je nadále stanicí s chovem bažantů a koroptví.

daniel rubeš, 23.1. 2010

Jihomoravský kraj,  Znojmo  (ZN), Borotice