Stehelčeves

Homolka, Steinbruche
Na kopci Homolka stálo hradiště v době eneolitu, pozdní době kamenné, což bylo období zhruba 4500 až 2300/2100 před Kristem. Později vrch obývali lidé únětické kultury a v raném středověku zde bylo malé pohřebiště.
Pohled z jihu
© Prudký Martin, 03/2010
Kopec Homolka stojí na východním okraji Stehelčevsi a vyúsťuje k němu ulice Na homolce. Lze k němu dojet autem.
Prudký Martin , 20.3. 2010

historie

Na kopci Homolka stávalo v období eneolitu hradiště. Eneolit neboli pozdní doba kamenná bylo období lidských dějin v období asi 4500 až 2300/2100 před Kristem. Bylo to poměrně neklidné období vyznačující se pohyby obyvatel, a proto začínají vznikat skutečná opevnění na přírodních výšinných lokalitách. Některé kultury začínají budovat nad pohřbem – hrobem – mohylu. Mezi obvyklými kamennými a keramickými nálezy se začínají objevovat první měděné

popis

Vrch Homolka je tvořen algonkickými břidlicemi, severní úpatí lemuje Dřetovický potok a okolní terén jej převyšuje o dvacet metrů. Severní a západní svahy jsou strmé, zatímco na východě a jihu jsou mírné. Vrchol kopce má trojúhelníkové temeno o rozměrech zhruba 150 krát 100 metrů. Jižní, mírný svah byl opevněn kromě dřevěné palisády i příkopem. Na této straně se nalézala i brána. Další se byla v severovýchodním rohu opevnění. Cestu k vodě