Kostel sv. Josefa ve Starém Městě vystavěn dle projektu Hanuše Pohla v l.1902-1904. Nahradil starší kapli z r. 1765. Jednolodní neorománská stavba s průčelní věží. Obraz sv. Josefa nad hlavním oltářem pochází od vídeňského malíře Heinerla.
kostel sv. Josefa ve Starém Městě
Graficke pismenko Nejdominantnější a architektonicky nejvzácnější památkou obce Staré Město u Frýdku je římsko-katolický kostel sv. Josefa.
Obec Staré Město se nachází ve Slezsku, asi 2 km jižním směrem od centra města Frýdku, nad soutokem řeky Ostravice a Morávky.
Samotný kostel sv. Josefa se nachází v samém centru obce při hlavní silnici, která tvoří i pomyslnou náves.
Ačkoliv stavba sama působí starobyle, je poměrně mladá. V roce 2004 oslavil kostel teprve 100 let od svého vystavění. Jeho historický vzhled je dán neorománským slohem, ve kterém byl postaven. Od roku 1998 probíhá celková rekonstrukce. Dnes se již tyto opravy chýlí ke konci, a tak můžeme staroměstský kostel sv. Josefa opět obdivovat v jeho celé kráse.
Kostel je otevřen a přístupný jen v době mše svaté.

Historie staroměstského kostela sv. Josefa
    Původně byla středem církevního dění ve Starém Městě drobná kaple z roku 1765 uprostřed návsi nedaleko fojtství. Jelikož však staroměstkým kaple přestala postačovat, bylo rozhodnuto o stavbě nového kostela. Celkový náklad na stavbu měl činit 70 000 korun. Část poskytla obec hotově, část si vypůjčila u Frýdecké spořitelny. Projekt kostela vytvořil frýdecký stavitel Hanuš Pohl. Základní kámen byl položen 9. dubna 1902. Stavbu vedl František

Jan P. Štěpánek, regionální turističtí průvodci, 7.4. 2007

popis

Kostel sv. Josefa je tvořen jednolodní obdélnou stavbou s polygonálně zakončeným ustoupeným presbyteriem. K bokům presbyteria navazují dvě drobně sakristie. Stavbě dominuje vstupní věž v čele kostela zakončená jehlancovou střechou. Celá stavba je vystavěna v novorománském slohu. Obraz sv. Josefa nad hlavním oltářem pochází od vídeňského malíře Heinerla.

61-62 Ostravsko

Frýdek-Místek  (FM)