Filiální kostel sv. Jana Křtitele byl založen jako hřbitovní. Na základech presbytáře a lodi pozdně gotické stavby byl r. 1634 postaven nový kostel. Kostelní věž se stavěla v l. 1717–1780. R. 1769 byl kostel rozšířen, r. 1891 byl novogoticky upraven presbytář. Hřbitov byl zrušen v 2. pol. 20. stol.
boční pohled na filiální kostel
© Jan P. Štěpánek 11/2005
Graficke pismenko Filiální kostel sv. Jana Křtitele, zvaný také horní, stojí na frenštátské Nádražní ulici, původně ulici Horní, 200 m východně od náměstí. Kostel byl založen jako hřbitovní. Na základech presbytáře a lodi pozdně gotické stavby byl v roce 1634 postaven nový kostel. Stavba kostelní věže byla započata v roce 1717, její dokončení se však protáhlo až do roku 1780. Roku 1849 byl chrám rozšířen o boční předsíně s oratořemi a roku 1891 byl novogoticky upraven presbytář.
Před kostelem stojí vzácný kamenný krucifix z roku 1753 a lipové stromořadí vysázené již v roce 1861. Hřbitov kolem kostela byl zrušen až v polovině 19. století.

historie

Filiální kostel sv. Jana Křtitele byl založen jako hřbitovní. Na základech presbytáře a lodi pozdně gotické stavby byl r. 1634 postaven nový kostel. Kostel je jednolodní, s předsazenou hranolovou věží. Stavba věže probíhala v l. 1717–1780. R. 1769 byly přistavěny boční tribuny. Pod tribunami jsou kaple Nejsvětějšího Srdce Ježíšova a Neposkvrněného Srdce Mariina. R. 1891 byl novogoticky upraven presbytář a část interiéru kostela. Před