Notice: Undefined index: _CIS_TYP in /var/www/hrady/class/class.ciselnik.php on line 72
zámek Horní Domaslavice
Hrady.cz
Zámek vystavěn rodem Sain Genois ve 2. pol. 17. stol. na místě tvrze Tluků z Tošanovic z konce 15. století. Empírově upraven do finální podoby Grohmanny koncem 18. stol. Zanikl v důsledku nezájmu a zchátralosti v r. 1955.
zbytek po opěrném pilíři zámku
© Jan P. Štěpánek 03/2005
Graficke pismenko Zaniklý empírový zámeček v Horních Domaslavicích – bývalé sídlo šlechtických majitelů panství a velkostatku. Zámku snad předcházela starší tvrz z konce 15. století, kterou však dnes již nelze přesně potvrdit. Zámek zanikl v důsledku absolutního nezájmů tehdejších majitelů a obecních orgánů samosprávy v polovině 50. let. 20. století.
Zámek stával na mírném spočinku ve svahu nad pravým břehem řeky Lučiny. Plocha zaniklého zámku a dvora zůstala nezastavěná, naopak toto místo dnes tvoří lesík a náletová vegetace. V době vegetačního klidu si lze dobře pohlédnout poslední viditelné pozůstatky zdemolovaného zámku v podobě mohutného opěrného pilíře bývalého nároží zámku. Kolem místa zámku a zachovalé zámecké kaple sv. Anny vede naučná stezka.

historie

Historie samostatné vsi a statku v Horních Domaslavicích se začíná psát ve 2. pol. 15. století, kdy se oddělily od sousedních Domaslavic, které získaly pojmenování Dolní. Statek spolu se vsí byl lénem těšínského knížete, který jej uděloval svým věrným šlechticů. V r. 1485 je zde jmenován jistý Smil z Domaslavic a v roce 1494 Jiří Marklovský ze Žebráče. Patrně až za Tluků z Tošanovic a na Domaslavicích zde koncem 16. století vznikla drobná

Jan P. Štěpánek s využitím J. Tichánek a kol.: Šlechtická sídla na Frýdecko-Místecku, 2005 a www.nalucine.cz, 17.12. 2009

Mořské oko.
    Podle místní pověsti, při stavbě zámku v Horních Domaslavicích dělníci nalezli na staveništi kvalitní vápenec. Při jeho odkopávání se prý prolomila skála a vytryskla z ní slaná voda. Zatopila jámu a ta dostala název Mořské oko. Údajně jednou pohltilo vůz i s koňmi a prý je podle jiné pověsti bezedné.
    IvoR-Moravskoslezské pověsti(J+J Poláškovi 2000), 23.6. 2006

Popis zámku a dvora
    Pro výstavbu hornodomaslavické tvrze (zámku) byl zvolen plochý spočinek na vysokém svahu na pravé straně nad údolím řeky Lučiny. Empírový zámek Grohmannů měl podobu jednopatrové obdélné budovy s mansardovou střechou pokrytou břidlicí. Delší průčelí bylo šestiosé, kratší tříosé. Nároží zámku zpevňovaly masivní opěrné pilíře, nejmohutnější byl pilíř zpevňující hmotu zdiva objektu směrem západním nad řekou Lučinou. Vstupní jihovýchodní průčelí

Lokalizace zaniklého zámku a dvora
    Místo zaniklého zámku a dvora v Horních Domaslavicích se nachází na severním okraji Horních Domaslavic za domem čp. 115/4 ve svažitém terénu mezi silnicí vedoucí z nejvýše položené části Dolních Domaslavic (Vidíkova) do Horních Domaslavic a svahem k pravému břehu Lučiny, kam již nezasahuje zátopová oblast. Areálem bývalého dvora dnes prochází lesní cesta vedoucí z H. Domaslavic ke kostelu sv. Jakuba v D. Domaslavicích. Samotné místo zámku je