Čtyřboká barokní boží muka stojí u cesty mezi Náklem a Příkazy v části Hráč. O mukách samotných se toho moc neví, ale k jejich místu se váže příběh o hledání Attilova hrobu.

Místo hledání Attilova hrobu

Graficke pismenko Roku 453 n. l. zemřel král Hunů Attila a byl pohřben na neznámém místě. Všichni, kdo se jeho pohřbu účastnili, byli popraveni, aby nevyzradili místo jeho posledního odpočinku. Místo jeho hrobu bylo hledáno po celé Evropě. Attilův hrob se hledal i na Moravě. Šílenství propuklo ve vesnici Náklo. Hunové opravdu v 5. století do těchto míst pronikli. V 60. letech 19. století byly u obce nalezeny bronzové a zlaté předměty. Nato se vesnicí začala šířit zpráva, že v místní části nazývané Hráč, v místě božích muk, se skrývá Attilův hrob. Vesničané nejprve rozkopali okolí domnělého místa, když však nic nenašli, rozkopali celou vesnici. Z pokladu sice nic nenašli, ale zato bylo nalezeno mnoho cenných historických předmětů z různých období.

popis

Udržovaná čtyřboká barokní boží muka s kamenným křížem na vrcholu stojí u cesty mezi Náklem a Příkazy v části Hráč.