Romanticky upravený gotický hrad s vestavěným renesančním zámkem. Poničen za husitských válek, za třicetileté války a požárem roku 1578. Opraven a přestavěn roku 1886 za Jana ll. z Lichtenštejna. Dnes hrad spravuje Vlastivědné muzeum v Olomouci.
Pohled od severu

Prohlídkové okruhy:

Lichtensteinské sbírky - kaple, chodba a pokoje 1. patra vybavené mobiliářem posledních majitelů. Doba prohlídky 40 - 50 min., bezbariérový přístup.
Velký okruh - zahrnuje okruh "Lichtejsteinské sbírky" a prohlídku svozových sbírek uzavřených hradů a zámků Severní Moravy. Doba prohlídky 80 - 100 min.

Hrad Šternberk
    Městu Šternberku, rozkládajícímu se na úpatí Jeseníků, zdaleka vévodí dominanta hradu a rozložité průčelí chrámu někdejšího augustiniánského kláštera. Obě budovy i město samo vděčí za svůj vznik rodu pánů z Šternberka, jehož přídomek byl odvozen od hradu Šternberka na Sázavě v Čechách. Vznik hradu Šternberka byl v 19. století spojován s osobou Jaroslava ze Šternberka. Rukopis královédvorský ho

Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku - Severní Morava, 12.5. 2009
    Jádro hradu středověké, na konci 19. století za držení Lichtensteinů hrad částečně romanticky přestavěn, cenné sbírky původního rodového muzea a bohatý mobiliář svezený z nezpřístupněných severomoravských zámků. Na hradě můžete vidět osobní výtah z počátku století a nově objevený původní středověký záchod - prevét.
    Olomoucký kraj,  Olomouc  (OL),