V r. 1265 se uvádí Zumrak z Týnce. V průběhu husitských válek jej získává Jan Hroch z Mezilesic. První zmínka o tvrzi je až z r. 1543, kdy panství vlastní vnuk Jana Hrocha Hroch Týnecký z Mezilesic. Týnec byl mezi r. 1639–1648 několikrát vydrancován Švédy, což pravděpodobně způsobilo zánik tvrze.
Pohled na tvrziště s domem
„Zumrak“ z Týnce je uváděn už v roce 1265. Další zmínka o Týnci je z roku 1293, kde jej vlastní Eliáš z Týnce. V průběhu husitských válek získává Týnec Jan Hroch z Mezilesic, který zakládá rod Hrochů z Týnce a jeho jméno je přeneseno i do názvu vsi. První zmínka o tvrzi je až z roku 1543, kdy vlastní panství Janův vnuk Hroch Týnecký z Mezilesic. V roce 1550 prodává Hroch Týnecký z Mezilesic tvrz bez městečka Petrovi Hamzovi ze Zábědovic. Po jeho smrti dědí panství jeho žena Johanka, která se podruhé vdala za Prokopa ze Štítného. Po Prokopově smrti v roce 1577 dědí panství jeho synové Adam a Jan ze Štítného, kteří dál prodávají panství v roce 1584 Mikulášovi z Lobkovic a na Nových Hradech. ...
Petr Nožička, čerpáno z:Kol. autorů: Encyklopedie českých tvrzí II, Argo 2000, Kol.: Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku VI., Východní Čechy, Nakladatelství Svoboda, Praha 1989, 5.4. 2011

popis

Nepravidelné oválné tvrziště vystupuje 3–4 metry nad potokem Ležák, který byl na západě oddělen dnes již zasypaným příkopem. Na tvrzišti stojí dům č. p. 131, pod kterým se nacházejí sklepy s valenými klenbami a zbytek původního schodiště. Podle zbytku sklepů tvrze lze usoudit, že vznikla až po husitských válkách a byla renesančně přestavěna.
    Petr Nožička, čerpáno z:Kol. autorů: Encyklopedie českých tvrzí I, Argo 1997, 5.4. 2011