Kostel v Tuněchodech gotického původu z 1. pol. 14. stol., přestavěn goticky v polovině 15. stol a upravován barokně r. 1690. Současnou podobu získal při restaurování Frant. Schmoranzem r. 1883. Nyní filiální ve farnosti Mikulovice u Pardubic a využíván jen příležitostně.
Tuněchody kostel
Obec Tuněchody leží na levém břehu Chrudimky asi na poloviční vzdálenosti mezi Chrudimí a východním okrajem Pardubic. Prochází jí jen vedlejší silnice a asi kilometr východně od centra se nachází železniční zastávka na regionální trati 016 Chrudim-Moravany-Borohrádek. Jde o kraj bez turisticky značených tras. Obec je doložena od r. 1349 a nyní má přes 600 obyvatel. Římskokatolický kostel Stětí sv. Jana Křtitele se nachází v centru. Je filiálním kostelem ve farnosti Mikulovice u Pardubic, která je administrována ex currendo z Pardubic. V Tuněchodech se však pravidelné bohoslužby nekonají. Kostel je od r. 1958 zapsán mezi kulturní památky ČR.
15.7. 2021
popis

Kostel v Tuněchodech je gotického původu. Má pětiboký presbytář se sakristií po severní straně. Kostelní loď je nepatrně širší a na západě stojí mohutná hranolová věž barokního vzhledu. Presbytář a loď jsou podepřeny odstupněnými opěrnými pilíři. Presbytář je zaklenut křížovou klenbou, na svornících se zachovaly znaky Tuněchodských z Poběžovic. Do sakristie, zaklenuté křížovou žebrovou klenbou, vede kamenný sedlový portálek. Loď je zaklenuta dvěma poli křížové klenby se žebry na příporách s reliéfně zdobenými svorníky. Podvěží je zaklenuto valeně. Vnitřní zařízení je vesměs novogotické s plastikami od Antonína Suchardy (1843-1911). Pozoruhodná je renesanční cínová křtitelnice s ornamentálními a figurálními reliéfy z r. 1611. Na vnější stěně kostela je zazděn kamenný figurální náhrobník z r. 1612. Varhany pro kostel postavil r. 1883 Jan Mácal (1838-1916), rodák ze Seče, který je r. 1900 také opravoval.

Jiří Špaček (s využitím informací UPČ 4 Academia 1982), 15.7. 2021

historie

Kostel v Tuněchodech, zasvěcený sv. Janu Křtiteli, je doložen již v polovině 14. stol a v polovině 15. stol. prošel gotickou přestavbou. Upravován barokně byl r. 1690, což se týkalo zejména hlavního průčelí, a restaurován r. 1883 arch. Františkem Schmoranzem. V interiéru jsou zachovány původní gotické klenby z 15. stol. Kostel Stětí sv. Jana Křtitele je nyní filiální ve farnosti Mikulovice u Pardubic a bohoslužby se v něm konají jen příležitostně. Od r. 1958 je chráněn jako kulturní památka ČR.

Jiří Špaček (s využitím informací různých webových stránek a UPČ 4 Academia 1982), 15.7. 2021

Pardubický kraj,  Chrudim  (CR), Tuněchody