Gotickou tvrz ze 14. století přestavěl Bohuslav Mazanec z Frymburka po r. 1561 na renesanční zámek. R.1732 Josef František ze Schönfeldu zámek barokně upravil. Auerspergové v 19. stol. upravili zámek neoslohově. R. 1945 zámek konfiskován Trauttmansdorfům .V l. 1950-52 zřízeno hippologické muzeum.
pohled z parku
Obec a zámek Slatiňany leží 4 km jižně od Chrudimi. Zámek je veřejnosti přístupný a nachází se v něm hippologické muzeum. Nedaleko za zámeckým parkem dojdeme k lesu, ve kterém se nachází místní kuriozita - Kočičí hrádek. Ten dal v lese postavit jeden ze zámeckých pánů pro své děti. I dnes zůstává tento objekt oblíbeným místem pro "řádění" dětí. 5 km severovýchodně v obci Kočí nalezneme nádherný dřevěný kostelík.
historie

Na skalnatém ostrohu nad řekou Chrudimkou se vypínala středověká gotická tvrz již na konci 13. století. Prvním známým vlastníkem byl v letech 1294 - 1297 František ze Slatiňan. V držení tvrze se v následujících obdobích vystřídala řada majitelů, známější byl snad až Václav ze Slatiňan, který připojil svůj podpis na protestní listinu českých a moravských stavů proti upálení Mistra Jana Husa. Dřevěná tvrz lehla několikrát popelem. V roce 1575 koupil majetek písař menších desk zemských Bohuslav Mazanec z Frymburka.Bohatý pražský měšťan obdržel za císařské služby od krále Ferdinanda v roce 1556 vladycký list a v roce 1561 byl povýšen do stavu rytířského. Stará slatiňanská tvrz byla císařskému úředníku těsná a proto si pozval stavitele císaře Rudolfa II. Ulrica Aostalise de Sala, aby mu v místech původní tvrze vystavěl moderní renesanční zámek. Po Mazancově smrti v roce 1589 pokračovala ve stavbě jeho druhá manželka Alena Škopková,…  číst dále

Pardubický kraj,  Chrudim  (CR), Slatiňany