Pův. gotický kostel z pol. 14. stol., nyní v barokní podobě z pol. 18. stol. rekonstruované po požáru v letech 1855-1860. Kostel filiální v římskokatolické farnosti Hrochův Týnec slouží k pravidelným nedělním bohoslužbám.
Trojovice kostel
Trojovice jsou nevelká, ale starobylá obec na levém břehu potoka Ležáku, která leží na vedlejší silnici asi 10 km východně od Chrudimi a 4 km severozápadně od Chrasti. Své pojmenování dostala nejspíše proto, že byla založena na hranici tří újezdů. Je to území bez železnice a turisticky značených tras. Obec má necelých 200 obyvatel a prvně je zmíněna r. 1244, kdy byla vyňata z majetku benediktinského kláštera v Kladrubech a stala se samostatnou vladyckou osadou. Nákladem některého z vladyků tu byl před r. 1374 vystavěn kostel, který stál v místě nynějšího kostela sv. Michaela archanděla.
26.6. 2021
popis

Pův. gotický kostel z poloviny 14. stol., nyní v barokní podobě z poloviny 18. stol. rekonstruované po požáru v letech 1855-1860. Je to jednolodní stavba s pravoúhlým presbytářem a přilehlou sakristií a s věží v západním průčelí. Vnějšek je členěn rámci v omítce, okna jsou obdélná. Presbytář a loď jsou plochostropé, sakristie a podvěží jsou zaklenuty křížově. Na západní straně lodi je zděná kruchta. Zařízení tvoří hlavní oltář z 2. poloviny 18. stol. s obrazem sv. Michaela a sochami sv. Petra a Pavla. Rokokové jsou rovněž tři boční oltáře, z nichž jeden nese obraz sv. Vojtěcha signovaný "Josef Cereghetti 1756". Varhany pro kostel zhotovil r. 1860 Karel Josef Trnka (1800-1871) z Chrasti a r. 1909 je opravoval Josef Kobrle, varhanář z Lomnice nad Popelkou.

Jiří Špaček (s využitím informací různých webových stránek a UPČ 4 Academia 1982), 28.6. 2021

historie

Kostel sv. Michaela archanděla byl založen jako gotický patrně v polovině 14. stol., nepochybně stál již před r. 1374. V 1. polovině 18. stol. vyhořel a r. 1744 tehdejší majitelé, premonstráti z kláštera v Hradisku u Olomouce, nechali postavit kostel nový z kamene a se šindelovou střechou, který měl dvě věže. Menší z nich stála nad presbytářem. I tento nový kostel byl r. 1855 postižen požárem, podařilo se však zachránit část vnitřního zařízení. Místní osadníci prosili tehdy patrona kostela pana Šlechtu z Hrochova na Hrochově Týnci, aby nechal postavit kostel nový, ale byli odmítnuti. Rozhodli se proto opravit kostel sami z darů řady dobrodinců, mezi něž se zařadil i bývalý císař Ferdinand Dobrotivý. Dne 18. listopadu 1860 byla v restaurovaném kostele sloužena první mše. Nyní je trojovický kostel kostelem filiálním v římskokatolické farnosti Hrochův Týnec a nedělní bohoslužby tu jsou slouženy jednou za dva…  číst dále

Jiří Špaček (s využitím informací různých webových stránek a UPČ 4 Academia 1982), 27.6. 2021

Pardubický kraj,  Chrudim  (CR), Trojovice