Archeologické nálezy předpokládají existenci tvrze v první pol. 14. stol., z r.1492 jediná zmínka o tvrzi, která záhy zpustla. Ještě v 19. stol. patrná čtyřhranná vyvýšenina v místě tvrze, pův. asi obehnána dvojím pásem valů a příkopů.
Zbytek tvrziště poničený silnicí
Místo této zaniklé tvrze je při severním okraji vsi Nemošice po pravé straně při silnici z Pardubic, místo je patrné jako mírná terénní vlna.
13.7. 2006
historie

První zpráva o vsi Nemošice je z roku 1318 v souvislosti s jejím prvním známým majitelem Vilémem z Nemošic. R.1382 se připomíná Matěj Holec z Nemošic, předek zemanské rodiny, která hrála na Pardubicku v první polovině 15. století významnou úlohu ve veřejném dění. V r. 1477 držel statek Jindřich Makovský z Potštejna, jehož syn jej prodal v r. 1492 Vilémovi z Pernštejna, majiteli pardubického panství. Z této doby je také první a jediná písemná zmínka o nemošické tvrzi. Archeologické nálezy však předpokládají její existenci již v první polovině 14. století. Po připojení k pardubickému panství nebyla již tvrz obývána a pravděpodobně záhy zpustla. Ještě v 19.století byla patrná čtyřhranná vyvýšenina v místě tvrze. Patrně byla obehnána dvojím pásem valů a příkopů. Příkopy bylo možno plnit přímo vodou z Chrudimky. Tyto zbytky byly zničeny při melioracích a při stavbě silnice…  číst dále

Z.Fiala a kol.; Hrady, záky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezku-Východní Čechy, 13.7. 2006

Další texty historie