Zříceniny nevelkého hrádku z 14. stol. majitele Matyáše z Rabštejna. Po opuštění Bohuslavem Mazancem z Frymburka v 1585 se uvádí jako pustý. Po romantických přestavbách na počátku 19. stol. byl upraven a dostavěn palác se dvěma místnostmi.
Informace pro ty, kteří přijedou autem: nejlepší je zaparkovat poblíž autobusové zastávky ve vesnici Rabštejn a od ní se vydat po zelené turistické značce. Upozorňuju, že hrad není na turistickém rozcestníku značen, začne být značen asi po 500 metrech, kde se odděluje od zelené turistické značky. Poté to je už jen asi tak 200 metrů.
Všem milovníkům historie a starých hradů doporučuju, sám jsem tam strávil asi dvě hodiny, než jsem vše nafotil tak, jak jsem chtěl. Je to malé, ale kouzelné místečko.
Viktor Bernat , 22.11. 2009

historie

Hrad Rabštejnek, původně nazývaný Rabštejn, je nepřímo doložen poprvé v r. 1390, kdy se připomíná jeho majitel Matyáš z Rabštejna. První přímý doklad o hradu pochází z r. 1405, kdy po smrti Jana z Orle připadl jako odúmrť králi Václavovi IV. Hrad byl postaven na skalnatém ostrohu, který na severní a západní straně strmě spadal do údolí bezejmenného potoka a jen na jihovýchodě byl v úrovni roviny, na níž

RABŠTEINEK HRAD
    Zříceniny Rabšteinka nacházejí se na lesnatých výšinách, které se od městečka Seči k hranicím moravským táhnou, půl hodiny daleko od Slatiňan a hned při dvoře poplužném, také Rabštein neb Rabšteinek řečeném. Ačkoliv byla krajina zdejší vždycky lesnatá, přece bývalo zde na onen čas mnohem veseleji, nežli nyní. Hustý les, jímž kopec čas od času obrůstá, nesměl tu tehdá býti, poněvadž by byl

August Sedláček, Hrady, zámky a tvrze české, kniha 1, 22.2. 2021

Vývoj událostí místa

• 14. století

postavení hradu

• 1405

První přímý doklad o hradu.

• 1437

Hrad se dvorem prodal Jetřich z Orle Hertvíkovi z Ostružna.

• 1450

Od Hertvíkova nástupce Viléma z Ostružna koupil rabštejnské panství Vaněk z Vlkova. Tehdy se hrad poprvé nazývá Rabštejnek.

• 1457

Byl Rabštejnek spolu s ostatními statky městu pro jeho účast na protihabsburském odboji zkonfiskován.

• 1548

Hrad koupil hejtman Chrudimského kraje Heřman Lhotský ze Zásmuk.

• 1555

Vdova po Heřmanovi Barbora, rozená z Ronovce, prodala Rabštejnek Jindřichovi Fraňkovi z Liběchova.

• 1575

Jeho syn Jan Franěk postoupil panství Bohuslavovi Mazancovi z Frymburka.

• 1585

Hrad se připomíná již jako pustý.

• 19. století

Kníže František Josef Auersperk nechal v duchu romantických představ o středověkém hradě upravit zbytky hradního paláce.

O hrad pečuje sdružení pod názvem VALESCO z.s.

Pardubický kraj,  Chrudim  (CR),