Neorenesanční vilu nechal postavit továrník J. Vosáhlo v l. 1900-01. Architektem byl vyhledávaný projektant Jan Vejrych. Vila byla po r. 1948 znárodněna, nevhodně využívána (v 80. l. 20. stol. opravna zemědělských strojů) a postupně zchátrala. Od r. 1958 patří mezi chráněné památky ČR. Špatný stav.
Neorenesanční vilu francouzského stylu nechal postavit Josef Vosáhlo (1841-1918), úspěšný podnikatel, původně vyučený v řemenářském řemesle, který si po získání zkušeností ve světě otevřel v Dašicích úspěšnou firmu (dílnu), exportující do jihovýchodní Evropy. Roku 1898 postavil v Dašicích u řeky moderní továrnu na kožené výrobky (biče a hnací řemeny pro stroje). V letech 1900 - 1901 si nechal J. Vosáhlo v Dašicích nedaleko továrny postavit honosnou vilu, architektem byl úspěšný pražský projektant Jan Vejrych, který mimo jiné navrhl podobu pardubické radnice. Vila byla po r. 1948 znárodněna, poté byla různě nevhodně využívána a postupně zchátrala. K největší devastaci došlo v 80 letech 20. století, kdy zde byla opravna zemědělských strojů (v této době byla snesena lucerna věžice). Vila patří od r. 1958 mezi chráněné kulturní památky ČR. Památka ...

vila aktuelně
    Díky investicím nového majitele má Vosáhlova vila nově opravenu střechu a plášť budovy. V současné době probíhají restaurační práce na oknech a dveřích. Pro veřejnost nepřístupné.
    Miroslav Hovorka , 21.10. 2014

popis

Neorenesanční honosná vila francouzského stylu. Jednopatrová stavba obdélného půdorysu s výraznou nárožní věží, zakončenou zastřešeným dřevěným vyhlídkovým ochozem, střecha věžice oproti původní podobě výrazně snížena (80. l. 20. stol.). Fasády architekt rozčlenil kamenným bosovaným soklem, rustikovaným přízemím a hladkými omítkami I. patra. Z objemu stavby nechal vybíhat asymetricky posazený

Pardubický kraj,  Pardubice  (PA), Dašice