Neorenesanční vilu nechal postavit továrník J. Vosáhlo v l. 1900-01. Architektem byl vyhledávaný projektant Jan Vejrych. Vila byla po r. 1948 znárodněna, nevhodně využívána (v 80. l. 20. stol. opravna zemědělských strojů) a postupně zchátrala. Od r. 1958 patří mezi chráněné památky ČR. Špatný stav.
Neorenesanční honosná vila francouzského stylu. Jednopatrová stavba obdélného půdorysu s výraznou nárožní věží, zakončenou zastřešeným dřevěným vyhlídkovým ochozem, střecha věžice oproti původní podobě výrazně snížena (80. l. 20. stol.). Fasády architekt rozčlenil kamenným bosovaným soklem, rustikovaným přízemím a hladkými omítkami I. patra. Z objemu stavby nechal vybíhat asymetricky posazený vstupní portikus, nesoucí střešní terasu a úzký rizalit, po boku doprovázený zahloubenou nárožní arkádovou lodžií. Průčelí je hladké, zdobené štuky. V interiéru je reprezentativní víceramenné schodiště s balustrádou, historizující gotická žebrová klenba. Interiér rozvržen prakticky jako obytný dům - v přízemí kuchyň, obývací pokoj, salon, pracovna, jídelna a pracovna pána domu, sousedící s lodžií. V patře byly odpočinkové pokoje a provozní místnosti. Z původního vybavení se nic nedochovalo, lze zde nalézt jen mozaikové teracové podlahy a několik uměleckořemeslně zpracovaných dveří.
historie

Neorenesanční vilu francouzského stylu nechal postavit Josef Vosáhlo (1841-1918), úspěšný podnikatel, původně vyučený v řemenářském řemesle, který si po získání zkušeností ve světě otevřel v Dašicích úspěšnou firmu (dílnu), exportující do jihovýchodní Evropy. Roku 1898 postavil v Dašicích u řeky moderní továrnu na kožené výrobky (biče a hnací řemeny pro stroje). V letech 1900 - 1901 si nechal J. Vosáhlo v Dašicích nedaleko továrny postavit honosnou vilu, architektem byl úspěšný pražský projektant Jan Vejrych, který mimo jiné navrhl podobu pardubické radnice. Vila byla po r. 1948 znárodněna, poté byla různě nevhodně využívána a postupně zchátrala. K největší devastaci došlo v 80 letech 20. století, kdy zde byla opravna zemědělských strojů (v této době byla snesena lucerna věžice). Vila patří od r. 1958 mezi chráněné kulturní památky ČR. Památka zchátrala do té míry, že se zřítila střecha a do objektu zatékalo, z nedostatku…  číst dále

Další texty historie
Pardubický kraj,  Pardubice  (PA), Dašice