Pamětní síň Václava Jana Tomáška (1774-1850) v jeho rodném skutečském domku připomíná nejvýznamnějšího českého hudebního skladatele a pedagoga předsmetanovského období. V současnosti domek slouží zároveň jako evangelická modlitebna.
Rodný dům V.J.Tomáška ve Skutči
Skuteč je prvně zmiňována již r. 1289 a status města získala kolem r. 1330 od krále Jana Lucemburského. Nyní má asi 5000 obyvatel a skládá se z 13 místních částí. Přicházejí sem silnice II/305 z Týniště nad Orlicí, II/337 z Čáslavi a Nasavrk a II/358 ze Slatiňan. Při jižním okraji má nádraží na trati 261 Svitavy-Žďárec u Skutče. Rodný domek významného hudebního skladatele a pedagoga Václava Jana Tomáška s jeho pamětní síní se nachází jihovýchodně od náměstí Palackého v Tomáškově ul. 508. Stavba je od r. 1958 kulturní památkou ČR. Kromě pamětní síně připomíná Václava Jana Tomáška od r. 1998 také pomník v Heydukově ulici. Má podobu busty na hranolovém podstavci. Jeho autorem je chrudimský sochař Jaroslav Brož (*1935).
6.5. 2021
historie

Rodný dům hudebního skladatele Václava Jana Tomáška (1774-1850) je stavba barokního předměstského domu z 18. století. Je to hodnotná ukázka domu s dochovanou dispozicí a některými stavebními detaily jako portály, černá kuchyně nebo klenby sklepa. Zděný přízemní dům s roubenou, původně omítanou světnicí má mansardovou střechu s podlomením a kuklou nad štítem. Je situován v městské volné uliční zástavbě. Městské formě odpovídá i hlavní vchod z ulice a další vchod a vjezd do hospodářské části dvora vzadu. Do dvora se vjíždí branou se dvěma zděnými pilíři. V předním dílu je roubená světnice s dvěma okny v průčelí a dvěma do ulice, za ní vstupní síň, přístupná z ulice pravoúhlým pískovcovým portálem s ušima a lištou, který je doplněn obdélným menším nadsvětlíkem. Dveře jsou dvoukřídlé a nad vchodem je kamenná tabulka s nápisem: "Zde se narodil 17. dubna 1774 / Václav Jan Tomášek / slavný…  číst dále

Jiří Špaček (zdroj: památkový katalog a web města), 6.5. 2021

Další texty historie