Jednoduchý barokní kostelík o samotě na místě zaniklé vsi Janovice postaven v letech 1741-1746 v sousedství hřbitova. Stavebníkem kníže Štěpán Vilém Kinský. Zchátralá stavba opravena z dotací a brigádníky v letech 2011-2015. Chráněná kulturní památka od r. 1958.
Kostel Doly, Janovičky
Kostelík Zvěstování Panně Marii s malým hřbitůvkem stojí o samotě ve stráni nad soutokem říček Novohradky a Krounky. Údolím sem vede vedlejší silnice z města Luže do místních částí Rabouň a Doly. Údolím prochází i červená turistická značka spojující zříceninu Košumberka podél toku Krounky s hradem Rychmburk.
16.8. 2021
popis

Kostel Zvěstování Panně Marii stojí o samotě v sousedství nevelkého hřbitůvku v místech zaniklé středověké vsi Janovice nad soutokem Krounky a Novohradky. Je to jednoduchá barokní stavba o jedné podélné ose. Je jednolodní, s pravoúhlým kněžištěm a sakristií za kněžištěm v ose stavby. Zdivo je smíšené, převládá opuka doplněná cihlami a místy i pískovcovými kvádry ze zbořeného románského kostela, který stával na hřbitově. Z původního interiéru kostela se dosud zachovalo nevýrazné torzo hlavního oltáře a část románské křtitelnice. Výstup do krovu je umožněn pomocným schodištěm v levé části nároží lodi při hlavním vstupu.

Jiří Špaček (s využitím informací různých webových stránek), 16.8. 2021

historie

Malebným údolím pod hradem Košumberkem protéká říčka Novohradka. V místě, kde se do ní zleva vlévá říčka Krounka, stávala ve středověku ves Janovice. Ta je jmenována r. 1349 s farním kostelem Zvěstování Panně Marii, a to ve výčtu farností, které přecházely do nově zřízeného litomyšlského biskupství. Ves Janovice zpustla a zanikla již v 15. století. Posledně je zmíněna r. 1454, pak zmizela z textů i z krajiny. Zůstal jen uprostřed hřbitova zděný kostelík, o jehož stáří a původní podobě není nic známo, nepochybně však byl románský. Místu zůstalo pojmenování Janovičky. Kostelík zchátral na konci 17. století, zřejmě díky vlhkosti a kopání hrobů u jeho základů. Zdi se začaly rozestupovat, docházelo k destrukci klenby a hrozilo sesutí stavby, proto musel být kostelík zbořen. Ohradní zeď hřbitova a nynější kostel jsou zčásti postaveny z pískovcových kvádrů tohoto kostelíka a ojediněle lze na nich nalézt části…  číst dále

Jiří Špaček (s využitím informací různých webových stránek, zejména spolku Janovičky), 15.8. 2021

Pardubický kraj,  Chrudim  (CR), Doly