Pěkně dochované, okrouhlé tvrziště zvané Žižkův stůl nedaleko osady Bílý Kůň. Písemnými prameny není tvrz doložena, ale uvažuje se, že tvrz nechal vystavět podlažický klášter. Do dnešních dnů se dochovalo okrouhlé, tvrziště obehnané bažinatým příkopem.
tvrziště Bílý Kůň
Pohled z příkopu na jádro tvrze.

Pěkně dochované, okrouhlé tvrziště zvané Žižkův stůl nedaleko osady Bílý Kůň.

Z osady Bílý Kůń vede modrá značka do Střemošic. Po cca 200 metrech za posledními domy odbočuje k lokalitě Žižkův stůl tvarová odbočka.
Marek Skýpala, 19.2. 2007

Střípek historie:
    Písemnými prameny není tvrz doložena, ale uvažuje se, že tvrz nechal vystavět podlažický klášter.
    I.díl Encyklopedie českých tvrzí, Praha, Argo 2005., 19.2. 2007

Dle pověsti terénní tvar vznikl tak, že při tažení husitských vojsk se chtěl Jan Žižka zastavit na oběd a aby měl částečný výhled, navršili mu husitští bojovníci během chvíle pahorek – taková jich byla síla!
    19.2. 2007

popis

Do dnešních dnů se dochovalo okrouhlé, tvrziště obehnané bažinatým příkopem. Na jihozápadní straně je částečně dochován i val.

stav tvrziště roku 1984, měřeno krokováním
    Obrázek Obrázek Obrázek