Hradiště známé vyvražděním Vršovců roku 1108 se nachází na Trstenické stezce spojující Čechy s Moravou. Akropole je obehnána dochovanými valy o výšce 4 - 6 m a její rozloha je 0,8 ha. Na místě je postaven pomník.
Celkový pohled na jediný dochovaný val od severovýchodu
Hradiště známé vyvražděním Vršovců r.1108. Na místě pomník. Pod hradištěm areál poutního kostela sv.Mikuláše z roku 1730 s poustevnou a zázračným pramenem. V kostele instalace barokních soch z kapliček z Hedče.
Ludvík Vavřina, 11.7. 2006
popis

Dodnes se zachoval pouze východní val a zanesený příkop. Sídlo bylo vystavěno na poměrně rozsáhlém ostrohu oválného půdorysu. Velikost areálu lze proto charakterizovat jako hradiště. Podle některých badatelů (M. Plaček, F. Musil) lze tento typ hradiště považovat za raně středověký hrad. Hlavním opevněním byly strmé svahy ostrohu, pouze na jižní straně chránil lokalitu mohutný val a příkop. Vraclav je typickým správním hradištěm, které budovali Přemyslovci v rámci hradní správy v 11. století. Ochrana je charakterizována jako mladohradištní opevnění (F. Musil, Úvod do kastelologie, s.111, Hradec Králové 2006)

Jan Švejkar, 12.11. 2009

historie

Hradiště zvané také Vratislav založil kníže zřejmě Vratislav II. v druhé polovině 11. století v rámci rozširování hradské správy na východě Čech a k ochraně zemské stezky na Moravu zvané také trstenická. Problém je s písemnými zprávami o vzniku vsi a hradu (hradiště). První zmínka je z roku 1073, kdy v listině jakýsi Mikulec daroval pozemky vsi Vraclavi nově založenému klášteru v Opatovicích nad Labem. Další zpráva je z roku 1088 v zakládací listině vyšehradské kapituly, ve které je zmiňován hrad Vraclav – což je vůbec první písemný údaj. Obě listiny jsou ovšem padělkem z 12. století. Kronikář Kosmas nám zanechal zprávu o vyvraždění rodu Vršovců v čele s Mutinou (snad tehdejším správcem) knížetem Svatoplukem 26. října 1108. Tuto zprávu lze považovat za věrohodnou, neboť Kosmas byl současníkem této události. Rod Vršovců byl obviněn ze zrady Přemyslovců a tato událost byla signálem k vyvraždění celého…  číst dále

Jan Švejkar, zdroj: Musil, F. Hrady, tvrze a zámky okresu Ústí nad Orlicí, s. 87, 1995., 4.11. 2009

Další texty historie