Bezvěžový barokní kostel sv. Václava na hřbitově v Rosicích stojí na místě starší renesanční stavby. V současnosti je filiálním kostelem ve farnosti Chrast u Chrudimi. Sobotní bohoslužby se tu konají jen v období letního času.
Rosice - kostel
Rosice jsou velká obec asi s tisícovkou obyvatel, s dalšími třemi místními částmi jich má asi 1400. Leží asi 2 km severně od města Chrast a často je pro odlišení od dalších stejnojmenných sídel označována jako Rosice u Chrasti, což je také název katastrálního území. Severojižním směrem obcí prochází silnice II/355 z Chrasti do Hrochova Týnce a souběžně tudy protéká potok Žejbro. Venkovský kostel sv. Václava se nachází na hřbitově.
15.6. 2021
popis

Kostel sv. Václava je jednolodní stavba s pravoúhlým presbytářem s přístavbami po severní straně a v ose a s nesymetrickým schodištěm v průčelí. Presbytář je zaklenut plackou, v lodi je křížová klenba a zděná kruchta. Na rokokovém hlavním oltáři jsou figurální doplňky a obraz Zavraždění sv. Václava patrně od Antonína Machka. Z 18. stol. pocházejí také dva boční rokokové oltáře a několik obrazů. Uvnitř i vně kostela jsou umístěny zdobné renesanční náhrobníky. Varhany z r. 1949, které postavila firma Organa z Kutné Hory, byly původně určeny do Chrasti.

Jiří Špaček (s využitím informací různých webových stránek a UPČ 3 Academia 1980), 15.6. 2021

historie

Kostel sv. Václava v Rosicích je poprvé zmiňován r. 1350. Dnešní stavba je však barokní z 20. let 18. stol. stojící na místě starší stavby renesanční, z níž se dochovaly jen náhrobní kameny ze 16. stol. Současný kostel je prostá zděná stavba s jednoduchým barokním průčelím bez ozdob, s vysokým štítem a proláklými boky, bez věže. Vedle kostela stojí zvonice se zděným přízemím a bedněným patrem, vybudovaná v 18. stol. Kostel sv. Václava je filiální ve farnosti Chrast u Chrudimi. Sobotní bohoslužby se tu konají pouze v období letního času, a to jednou za dva týdny. Stavba je od r. 1958 zapsána v seznamu kulturních památek ČR.

Jiří Špaček (s využitím informací různých webových stránek), 15.6. 2021

Pardubický kraj,  Chrudim  (CR), Rosice