Gotický kostel z poč. 14. stol., přestavěný barokně a neoslohově (Fr. Schmoranz, 1878) s obdélnou lodí, čtvercovým trojboce zakončeným presbytářem a hranolovou věží nad čtvercovou sakristií. Gotická klenba, portály, sedile a sanktuář, mobiliář barokní (kazatelna cca 1700) a novogotický (1893).
Kostel sv. Víta v Morašicích u Heřmanova Městce
© Pavel Vítek 10/2014
Morašice leží 8 km západně od Chrudimi a 4 km jihovýchodně od Heřmanova Městce. Obcí prochází pouze silnice III. třídy. Nejbližší železniční stanice je v Heřmanově Městci na trati Přelouč – Prachovice. Dřív byla nejblíže železniční stanice v Bylanech na trati Heřmanův Městec – Chrudim. Ale na této trati byla doprava ukončena v roce 2010. Morašicemi prochází cyklotrasa č. 4178, která vede z Pardubic do Pohledu u Rabštejna u Slatiňan. Kostel sv. Víta v Morašicích najdeme v jižní části obce u hřbitova.

historie

Ves Morašice u Heřmanova Městce se poprvé připomíná roku 1226 v listině Přemysla Otakara I. litomyšlskému klášteru. Nejstarší dochovanou stavbou je kostel sv. Víta, postaven byl v raně gotickém slohu v prvních desetiletích 14. století. Již roku 1349 je uváděn jako kostel farní, o rok později je morašická fara převedena k nově zřízenému litomyšlskému biskupství. Snad v této souvislosti byla ke kostelu

Pavel Vítek – zdroj: Umělecké památky Čech 4 (K – O), Poche a kol., Academia Praha 1982, 1.2. 2015

popis

Kostel sv. Víta je jednolodní, v jádru ještě gotická orientovaná stavba. Loď je obdélná, zevně i v interiéru zřetelně tvořená ze dvou částí. Starší raně gotická část o rozměrech 9,2 x 7,8 m má výrazně silnější zdivo, uprostřed delších stran ještě zevně podepřené mohutnými dvakrát odstupněnými opěrnými pilíři. V severní zdi je zazděný raně gotický profilovaný lomený vstupní portál. Při

půdorys kostela
    Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek