Barokní kostel sv. Markéty postavený na přelomu 17. a 18. století v místech zaniklého benediktinského kláštera – místa, kde vznikla největší kniha světa Codex Gigas – Ďáblova bible.
Kostel sv. Markéty - Podlažice
Celkový pohled na kostel od jihu
O zpřístupnění kostela mohou zájemci požádat na emailové adrese: svmarketa@seznam.cz Služba je bezplatná, dobrovolná, s cílem více seznámit návštěvníky s pohnutou historií tohoto místa.
Jana Šindelářová , 10.3. 2009

Aktuální informace

Aktuální informace o akcích pořádaných v tomto kostele jsou zveřejňovány v sekci "Komentáře, diskuze".

Jana Mainzerová, 15.11. 2011

V místech bývalého klášterního kostela byl postaven barokní kostel sv. Markéty. S jeho stavbou bylo započato r. 1696 a vysvěcen byl r. 1721. Jedná se o trojlodní stavbu, se dvěma věžemi v průčelí. Původně zde stál benediktinský klášter, který byl založen někdy kolem roku 1150, dokončen byl r. 1159. Klášter byl jeden z nejchudších benediktinských klášterů v Čechách. Mniši přepisovali různé knihy, z nichž nejznámnější a také jedna z mála dochovaných je Codex Gigas – největší rukopisná kniha světa. V roce 1421 byl klášter dobyt a vypálen husity. Panství s troskami kláštera střídalo různé majitele. Až se v polovině 17. století stalo majetkem královéhradeckého biskupství. Třetí biskup královéhradecký Jan Fr. Milčín, svobodný pán z Talmberka, chtěl na troskách bývalého kláštera vystavět klášter nový. Pro nedostatek finačních prostředků se jeho myšlenka neuskutečnila. Jedinou stavbou, která z celého projektu byla…  číst dále

Jana Šindelářová, 9.9. 2008

půdorys kostela