Pozdně gotická bohoslužebná budova Katolické církve v Chrudimi v Zieglerových sadech, původně hřbitovní kostel. Vysvěcen v roce 1521, v polovině 18. století přestavěn.
pohled na kostel od JZ
Kostel sv. Michaela je pozdně gotický, orientovaný (hlavní oltář tedy směřuje k východu), jednolodní, s pětiboce uzavřeným presbytářem. K lodi přiléhá na jižní straně sakristie. Na západním průčelí s cimbuřím je nad oknem štítek s reliéfním kalichem. Před průčelím je sloupová předsíňka, na níž je novogotický štít. Hlavní vchod je sklenut do lomeného oblouku. Na kůr vede z jižní strany vnější schodiště s kamenným zábradlím a dřevěnou pultovou stříškou. Kostel má sedlovou střechu s věžičkou ukončenou kovovým křížem. Celková výška kostela i s věží a křížem je zhruba 25 m. V kostele je opukové dláždění, před hlavním oltářem byla po polovině 19. století zjištěna krypta Michaela z Alvernie. Vnitřní délka kostela je 21 m, šířka lodi asi 8 m, šířka presbytáře přes 5 m. Loď má tři klenební pole, stejně vysoký presbytář jedno pole a závěr. Svorníky kleneb jsou zdobeny hvězdami a rozetami.
Rostislav Vondra, zdroj: (Chrudim - vlastivědná encyklopedie, Kobetič, Pavlík, Šulc a kol., MILPO Media, Praha 2005), 28.01.2008, 28.1. 2008
historie

Pozemek – původně zahradu – na stavbu kostela a založení hřbitova zakoupila chrudimská obec roku 1518. Stavba byla zahájena v roce 1519, kostel byl vysvěcen roku 1521. S výjimkou několika menších stavebních úprav zůstala budova dodnes v původním stavu. Vnitřní úpravy proběhly zejména koncem 17. století za chrudimského děkana Samuela Václava Hataše. Největší zásahy provedl stavitel František Schmoranz st. v letech 1856–1859, kdy nechal zazdít boční vchod, odstranit vnější kamennou kazatelnu, vystavět štít předsíňky a uskutečnit další úpravy. Kostel byl opravován rovněž za 1. světové války, znovu vysvěcen byl v červnu 1916.

Pardubický kraj,  Chrudim  (CR), Chrudim