Kostel sv. Matouše ve Štěpánově je pozdně renesanční stavba z doby kolem r. 1600, upravována barokně a restaurována koncem 19. stol. Věž přistavěna v letech 1785-1786. Zařízení převážně barokní. Nyní filiální ve farnosti při děkanství Skuteč.
Štěpánov - kostel sv. Matouše
Štěpánov je starobylá vesnice ležící 1,5 km severně od Skutče na silnici II/305 směrem do Luže. Archeologicky je zdejší osídlení doloženo od 12. stol. Železnice ani turisticky značené stezky tudy neprocházejí. Ves má nyní asi 150 obyvatel a je místní částí města Skuteč. Štěpánov je doložen již r. 1349, kdy byl i s farním kostelem přičleněn do působnosti tehdejšího litomyšlského biskupství. V jeho sousedství se nyní nachází přírodní rezervace Anenské údolí, protékaná Anenským potokem. Kostel sv. Matouše se nachází v centru vsi na hřbitově.
23.7. 2021
popis

Kostel sv. Matouše ve Štěpánově je jednolodní stavba s trojboce zakončeným presbytářem s masivními opěráky. Ze severní strany k presbytáři přiléhá sakristie a západní průčelí tvoří hranolová věž. Fasády jsou hladké, v západním průčelí barokní štít a ve východní stěně sakristie se nachází úzké střílnové okénko. Presbytář a loď jsou plochostropé, sakristie je sklenuta valeně. Pozdně barokní kruchta je dřevěná z r. 1790. Kostel nemá varhany, na kruchtě se nachází jen varhanní pozitiv od neznámého autora z r. 1845. Vnitřní zařízení představuje především barokní hlavní oltář z let 1710-1720 s obrazem z r. 1853 (autor H. Nowak). Boční oltáře jsou novorenesanční z doby kolem r. 1880, kazatelna pochází z r. 1790. Dva krucifixy z let 1800 a 1843.

Jiří Špaček (s využitím informací různých webových stránek a UPČ 3 Academia 1980), 23.7. 2021

historie

Ačkoli Štěpánov měl kostel prokazatelně již ve 14. stol., když byl postoupen litomyšlskému biskupství, současný kostel sv. Matouše je stavba pozdně renesančního původu z doby kolem r. 1600. Letopočet 1600 uvádí neúplný nápis na triumfálním oblouku, farní pamětní kniha ve Skutči uvádí rok 1623. Exteriér kostela byl zbarokizován kolem r. 1700. V letech 1785-1786 byla přistavěna věž a r. 1798 nově zaklenuta sakristie. V 80. letech 19. stol. byl kostel restaurován. V současnosti je kostel sv. Matouše filiálním ve farnosti při děkanství Skuteč a sobotní bohoslužby se v něm konají jednou měsíčně. Od r. 2014 je kostel zapsán v seznamu kulturních památek ČR.

Pardubický kraj,  Chrudim  (CR), Štěpánov