Starobylý kostel sv. Havla gotického původu z počátku 14. stol. na místě starší stavby. Loď a věž má renesanční zdivo, barokně upravován v 18. stol. Farní kostel s pravidelnými bohoslužbami, které zajišťuje farnost Chrast u Chrudimi.
Vrbatův Kostelec - kostel sv. Havla
Vrbatův Kostelec patří k nejstarším obcím Chrudimska, je doložen již v 11. století, přesněji r. 1073. Dnes má s připojenými osadami asi 400 obyvatel. Leží asi 5 km jižně od města Chrasti a prochází jím silnice II/337 v úseku Nasavrky-Skuteč. Obec má také nádraží na trati 238 z Chrudimi do Havlíčkova Brodu. Procházejí tudy značené cesty, a to modrá z Chrasti ke zřícenině hradu Košumberka, zelená od Památníku Ležáky do Skutče a dvě naučné stezky: NS Chrastecko a NS Stopy Ležácké tragédie. Obcí protéká říčka Žejbro. Kostel se nachází v centru, je doložen od r. 1086. Nese zasvěcení sv. Havlu, nicméně v některých pramenech nebo mapách je uváděn jako kostel Božího Těla. Římskokatolická církev však zásadně používá patrocinium sv. Havla opata.
29.6. 2021
historie

Současná stavba kostela sv. Havla je gotického původu, původní je zejména presbytář z doby kolem r. 1300 nebo z 1. poloviny 14. stol. Původně byl obehnán hradbou, která beze stop zanikla. Loď a věž je ve zdivu renesanční, exteriér byl upravován v 18. stol. Je to jednolodní kostel s pětibokým presbytářem, se sakristií a komorou po stranách presbytáře a s věží v západním průčelí. Presbytář je sklenut paprsčitou klenbou s žebry vybíhajícími z jehlancových konzol, triumfální oblouk je mírně hrotitý. Loď, sakristie a komora jsou plochostropé, podvěží je zaklenuto křížovou hřebínkovou klenbou. Vnitřní zařízení je převážně novodobé, obraz na hlavním oltáři vytvořil chrudimský malíř František Müller r. 1899. Hodnotné jsou dva barokní obrazy v lodi zobrazující sv. Františka Xaverského a Ukřižování v původních rámech z doby po r. 1700. Kamenná kropenka je renesanční. Kostel sv. Havla je kostelem farním a konají se…  číst dále

Jiří Špaček (s využitím informací různých webových stránek a UPČ 4 Academia 1982), 1.7. 2021

Pardubický kraj,  Chrudim  (CR), Vrbatův Kostelec