Kostel Nanebevzetí P. Marie ve Skutči, pův. farní, od r. 1655 děkanský, pův. gotický z pol. 14. stol. Opravován v 15. stol. a pak po několika požárech. Věž z doby kolem r. 1600 obnovena po požáru r. 1852. Zařízení převážně z 18. stol. Památkově chráněno od r. 1958.
děkanský kostel Skuteč
Skuteč je prvně zmiňována již r. 1289 a status města získala kolem r. 1330 od krále Jana Lucemburského. Nyní má asi 5000 obyvatel a skládá se z 13 místních částí. Přicházejí sem silnice II/305 z Týniště nad Orlicí, II/337 z Čáslavi a Nasavrk a II/358 ze Slatiňan. Při jižním okraji má nádraží na trati 261 Svitavy-Žďárec u Skutče. Děkanský kostel Nanebevzetí Panny Marie se nachází v jihovýchodním rohu Palackého náměstí u nároží s Tyršovou ulicí.
31.5. 2021
popis

Současný děkanský kostel ve Skutči je jednolodní stavba s pětiboce zakončeným presbytářem s opěráky a sakristií při severní straně. Po jižní straně lodi se nachází předsíňka upravená na kapli a v západním průčelí stojí mohutná hranolová věž. V severozápadním nároží věže a lodi se nachází vřetenové schodiště na kruchtu. Věž o čtyřech podlažích má na západní straně novogotický portál z 19. stol., gotický portál na severní straně byl upraven na okno. V prvním podlaží věže na jižní straně pod římsou jsou střílnová okénka, ve druhém podlaží pak hrotitá okna s kamenným ostěním. Presbytář je sklenut křížovou klenbou stejně jako sakristie, zatímco loď je zaklenuta valenou klenbou s výsečemi. V podvěží je plochý strop. V presbytáři se dochovaly fragmenty nástěnné malby ze 16. stol. Z vnitřního zařízení je nutno uvést hlavní rokokový oltář s obrazem Nanebevzetí Panny Marie, který je replikou obrazu Petra Brandla…  číst dále

Jiří Špaček (s využitím informací různých webových stránek a UPČ 3 Academia 1980), 21.7. 2021

historie

Gotický kostel Nanebevzetí Panny Marie ve Skutči je poprvé zmiňován jako farní r. 1350 v působnosti tehdejšího biskupství v Litomyšli. Jeho presbytář a sakristie byly upraveny koncem 15. stol., po požáru r. 1550 byla renesančně přestavěna loď s emporami. Kolem r. 1600 byla postavena věž, která byla koncem 17. stol. obnovována, o čemž svědčí letopočet 1685 ve špaletě okna v 2. patře. Současně byla přistavěna předsíňka. V r. 1655 byl kostel povýšen na děkanský. Barokní budova děkanství z let 1705-1710 stojí v sousedství. Kostel byl opravován v letech 1756-1766, přičemž byla věž zvýšena o patro. Po požáru r. 1850 byl opět opraven, poškozená věž byla přitom prakticky nově postavena r. 1852. Významné restaurátorské práce provedl ve 2. polovině 19. stol. arch. František Schmoranz. Další opravy byly prováděny v průběhu 20. stol. a v letech 2002-2005 byla opravena střecha kostela. Kostel má stále postavení kostela děkanského…  číst dále

Jiří Špaček (s využitím informací různých webových stránek, památkového katalogu a UPČ 3 Academia 1980), 20.7. 2021

Pardubický kraj,  Chrudim  (CR), Skuteč