Barokní kostel dali postavit v l. 1710-1717 na místě kostela, který vyhořel r. 1709, královéhr. biskupové Tobiáš J. Becker a Jan Adam Vratislav z Mitrovic, stavitelem byl patrně Donát Morazzi. Kostel vyhořel r. 1725 (opraven r. 1727) a znovu r. 1774, opraven v l. 1775-76. Opravován v l. 1999 a 2000.
Barokní trojlodní bazilika s trojboce uzavřeným presbytářem, s ochozem a kaplemi s oratořemi po stranách. V západním průčelí s dvojicí věží, průčelí s plochým středovým rizalitem je završeno trojúhelníkovým štítem a členěno dvojicemi toskánských pilastrů, také boční stěny kostela jsou členěny pilastry. Presbytář je zaklenut plackou, v závěru s výsečemi, v sakristii je křížová klenba, oratoře jsou plochostropé, ochoz je zaklenut valeně s výsečemi. Půlkruhový triumfální oblouk je nesený pilastry. Loď má valenou klenbu na pásech s výsečemi, stěny lodi jsou členěny toskánskými pilastry, nesoucími plasticky profilovanou římsu. Na západní straně lodi je kruchta s konvexně vypnutým parapetem, podklenutá křížovou hřebínkovou klenbou, stejně jsou zaklenuty i boční lodi. Hlavní oltář pochází z 19. století, boční oltáře jsou z 18. století - severní boční oltář sv. Josefa s točenými sloupy a obrazem Smrti sv. Josefa, se sochami Boha Otce a archandělů Michaela a Gabriela; jižní boční oltář sv. Jana Nepomuckého z roku 1728, s novějším oltářním obrazem, se sochami Ježíše Krista, sv. Leopolda, sv. Štěpána, sv. Jana Křtitele a sv. Václava, s reliéfní řezbou svržení sv. Jana Nepomuckého na tumbě oltáře. Na severní straně triumfálního oblouku je rámový oltář s cenným obrazem Svaté rodiny od M. L. Willmanna z roku 1695, na jižní straně oblouku je rámový boční oltář s deskovým obrazem sv. Jana Křtitele ve vyřezávaném rozvilinovém rámu od stejného autora. Kazatelna, bohatě zdobená figurálními a ornamentálními řezbami, pochází z 1. poloviny 18. století. V bočních lodích na konzolách jsou sochy sv. Petra a Pavla z poloviny 18. století. Na parapetu kruchty jsou obrazy sv. Josefa a sv. Jana Křtitele z 18. stol., na kruchtě jsou obrazy sv. Antonína a Bolestné Panny Marie z 18. stol. V ochoze jsou portréty…  číst dále
E. Horáková podle Umělecké památky Čech 1., Emanuel Poche a kol., Academia 1977; Soupis památek historických a uměleckých (11.) v politickém okresu Chrudimském, Dr. Karel Chytil, 1900, 25.11. 2012
historie

Obec Chrast byla založena v 2. polovině 13. století podlažickým benediktinským klášterem. Chrastecké panství vystřídalo postupně několik majitelů, roku 1656 jej koupil pražský arcibiskup kardinál Arnošt z Harrachu pro nově vzniklé královéhradecké biskupství, které jej vlastnilo do roku 1848. Barokní kostel byl postaven v letech 1710-1717 na místě staršího kostela (patrně gotického, zmiňovaného v letech 1612-1618), který vyhořel při velkém požáru města roku 1709. Nechali jej postavit královéhradečtí biskupové, stavbu zadal Tobiáš Jan Becker a převzal ji biskup Jan Adam hrabě Vratislav z Mitrovic. Stavitelem byl patrně Donát Morazzi, podle projektu architekta Jana Blažeje Santini-Aichela. Kostel byl slavnostně vysvěcen dne 31.10.1717 Adamem Vratislavem z Mitrovic. Kostel postihl v listopadu roku 1725 požár, který roztavil oba zvony z roku 1717. Kostel byl opraven a roku 1727 byly slavnostně vysvěceny dva nové oltáře. Roku 1728 byl zřízen…  číst dále

E. Horáková podle Umělecké památky Čech 1., Emanuel Poche a kol., Academia 1977; http://www.mestochrast.cz; http://www.nockostelu.cz, 25.11. 2012

Další texty historie
Pardubický kraj,  Chrudim  (CR), Chrast